Zirkonyum Kaplama Nedir?

Diş kronları bir dişi ya da diş implantını kaplamak için kullanılırlar. Diş hekimleri genellikle kırık, zayıf ya da şekilsiz dişleri desteklemek için kronlardan yararlanırlar. Ayrıca birden fazla dişin güçlendirilmesi için köprülerle birlikte kullanılmaları da söz konusu olabilir. Kronların yapıldığı malzemeler söz konusu olduğunda seramik ve metal dahil olmak üzere birkaç farklı seçenek bulunur. Diğer bir seçenek de zirkonyum kaplamadır. Zirkonyum kronlar bir tür seramik kron olarak sınıflandırılmalarına karşın titanyumla ilgili son derece dayanıklı bir metal türü olan zirkonyum dioksitten üretilirler.Zirkonyum kron, diş hekimliğinde kullanılan bir diş restorasyonu seçeneğidir. Zirkonyum malzemesi, diş yapısının görünümünü ve gücünü iyileştirmek için kullanılan beyaz, dayanıklı ve güçlü bir malzemedir. Kron, dişin üst kısmının tamamını kapatarak, çürükleri veya kırıkları kapatmak, dişin gücünü ve doğal görünümünü iyileştirmek için kullanılır.

Zirkonyum Kaplama

İçindekiler

Zirkonyum kaplama nedir? Zirkonyum kaplama aşamaları nelerdir?

Klasik metal destekli kronlarda ve köprü protezlerin alt yapısında geleneksel olarak kullanılan gri metal yerini son zamanlarda giderek daha sık bir şekilde kullanılan ve zirkonyum denilen beyaz alaşıma bırakmıştır. Zirkonyum son derece dayanıklı ve metallerden farklı olarak korozyona dirençli olduğundan diş hekimliğinde başta kron ve köprü dışında geniş bir kullanım alanı vardır.

Zirkonyum diş, diş hekimliğinde kullanılan bir restorasyon malzemesidir. Zirkonyum oksit materyalinden yapılır ve dişlerin hasar görmüş, çürümüş veya hastalıklı kısımlarının yerine geçmek için kullanılır. Dayanıklı, güçlü ve estetik görünüme sahip olduğundan, özellikle dişlerin ön tarafında, geleneksel metal ve porselen diş kronları yerine alternatif olarak kullanılır. Zirkonyum; yüksek dirençli, alerjik reaksiyonlara yol açmayan, renk bütünlüğünü sağlayan, sıcak-soğuk hassasiyetini ortadan kaldıran doğal bir malzeme olarak son dönemlerde estetik ve protetik tedavilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı ve estetik bir materyal olan zirkonyum kullanılarak diş yüzeyleri kaplanmakta ve bu işleme zirkonyum diş kaplama adı verilmektedir. Aynı zamanda taç ya da kron olarak da bilinen zirkonyum diş kaplama estetik protez tedavilerine imkan verdiğinden oldukça popülerdir. Geçirgen ve dayanıklı bir malzeme olan zirkonyum beyaz renginin de sağladığı avantajla çürük dişlerin restorasyonu sonucunda beyaz dişlere ve estetik gülüşlere ulaşmayı garantiler.

  • Öncelikle hastanın başka bir diş problem varsa o tedavi edilmelidir.
  • Ardından kaplama yapılmak istenen dişlere kaplamaların tam olarak uyumlu olması için dişlerde küçük miktarda aşındırma yapılmalıdır.
  • Gerekli aşındırmalar yapıldıktan sonra dişlerden ölçü alıp bunlar dijital ortama aktarılmalıdır.
  • Belirlenen ölçülerdeki dişlerin siparişini laboratuvara verip hastaya geçici kaplamalar uygulanmalıdır.
  • Zirkonum kaplamalar ortalama 1 haftadan sonra elimize ulaşmaktadır.
  • Gerçek zirkonyum kaplamalar hazırlandıktan sonra geçici kaplamalar çıkarılıp zirkonum diş kaplamaları dişlere uygulanmalıdır.
  • Kaplamaların dişlerle mükemmel bir şekilde uyuması için son rötuşları yapılıp kaplamalar dişlere yapıştırılmalıdır.
  • Böylece hastayı rahatsızlık duyduğu görünümden kurtarıp daha sağlıklı ve estetik bir gülümsemeye kavuşturmak mümkündür.

 

Zirkonyum diş hekimliğinde sıklıkla kullanılmaktadır ancak bütün zirkonyumlar aynı kalite olmadığı için uygulama esnasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış zirkonyum blokların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Düşük kalitede zirkonyum blokları kullanılması hastanın sağlığı açısından olumsuz durumlara neden olabilir. Zirkonyum blokları farklı markalar tarafından farklı kalitelerde üretilebilmektedir. En sağlıklı ve etkili sonuçların alınabilmesi için DSÖ tarafından onaylanmış zirkonyum bloklarının kullanılması konusunda titiz bir tavır sergilenmelidir.

number10
Diş Kesimi-Preperasyon

Diş hekimi hasarlı veya çürümüş diş kısmını çıkarır, sonra kalan diş yapısını şekillendirir ve kron için uygun bir oturma sağlamak için hazırlar.

number11
Ölçü ve Üretim

Kesimi yapılan dişin dijital ya da silikon ile ölçüsü alınır ve geçici dişler takıldıktan sonra hasta gönderilir. Alınan ölçüye göre laboratuvarda CAD-CAM ve freze teknolojileriyle zirkonyum oksit materyalinden kron üretimi yapılır.

number12
Prova ve Simantasyon

Laboratuvardan gelen diş hasta ağzında prova edildikten sonra herhangi bir sıkıntı yoksa hastanın kesik dişi üzerine siman metaryalleri kullanılarak yapıştırılır.

Zirkonyum Kaplama Avantajları Nelerdir?

Diş kaplama olarak zirkonyum diş kaplama uygulamasını tercih ediyor olmanızın pek çok avantajı olacaktır. Bu avantajlardan yazımızın genelinde ufak ufak bahsettik, hepsini ise genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Zirkonyum diş kaplama, şu an için diş hekimliği sektöründeki en doğal ve gerçeğe en yakın kaplama türlerinden biri olarak bilinmektedir. Özellikle estetik kaygılardan dolayı dişine kaplama yaptırma konusunda tereddütleri olan hastalara hitap eden zirkonyum kaplama, neredeyse kaplama olduğunu belli etmeyecek kadar doğal ve realistik bir görüntü ortaya koymaktadır.
  • Zirkonyum diş kaplama uygulaması basit bir tasarımdan oluşur. Uygulama sonrasında takılan seramik komponentler, hiçbir çıkma ya da kayma riski taşımadığı için hastaya uzun ömürlü bir kullanım vaat eder.
  • Metale alerjisi olan kişilerin sayısı bir hayli fazladır, ancak zirkonyum içerisinde metal bulunmadığı için metal alerjisi reaksiyonu yaratma olasılığı da yoktur. Metal ve benzeri bileşenlere alerjisi olanların rahatlıkla tercih edebileceği bir kaplama türü olan zirkonyum, bu tür hassasiyetlerde önerilen en önemli kaplama malzemelerinden biridir.
  • Zirkonyum kaplamalar, inanılmaz derecede güçlü ve dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin uzun vadeli başarısı oldukça yüksektir ve bu kaplama uygulamasını tercih edenlerin en memnun kaldığı avantajı da budur. Zirkonyum kaplama, yüksek dereceli baskıya dayanabilecek şekilde tasarlanır ve yüksek dirence karşı bile en ufak bir hasar göstermeden uzun süre dayanabilir.
  •  Pek çok hasta, zirkonyum diş kaplamasını rahat ve konforlu bir kullanım vaat ettiği için tercih etmektedir. Bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak üretilen ve bu sebeple de tedavi süresi daha kısa olan zirkonyum diş kaplama, hastaya gündelik kullanım esnasında yüksek oranda konfor ve kolaylık sağlamaktadır.
  •  İnsan vücudu zirkonyumu reddetmez. Bu nedenlere kronlar nedeniyle enfeksiyon, komplikasyon, ağrı ve alerjik reaksiyon oluşma olasılığı azalır.
  • Lekelenme ya da kırılmalardan kaynaklanan diş hasarlarının örtülmesinde porselene göre daha etkilidir. En şiddetli ısırma ve çiğneme faaliyetlerine dayanabilecek kadar sağlamdır. Aşırı sıcağa ve soğuğa karşı dirençlidir. Ufalanmaya ve çatlamaya karşı dayanıklı olduğundan uzun ömürlüdür.
  • Zirkonyum kaplamanın sahip olduğu dezavantajlar avantajlarına oranla minimal düzeydedir. Hastanın dişlerindeki eksiklik yan yana ve çok sayıda olduğu durumlarda kullanılması uygun değildir. Aynı zamanda maliyet olarak değerlendirildiğinde metal destekli kaplamalardan daha yüksek fiyatlıdır.

Zirkonyum Kaplama Tedavisi Öncesi-Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Zirkonyum kaplama yapımında mutlaka kaliteli malzemeler kullanılmalı, kişinin ağız ve diş ölçüsü doğru şekilde alınmalıdır. Aksi takdirde zirkonyum kaplama yapılan diş yüksek ya da alçak olabilir. Bu durumda çenenin tam kapanmaması, yemek yeme ve konuşma sırasında sorunlar yaşanması söz konusu olabilir. Doğru yapılmayan zirkonyum kaplamalar altta kalan dişlerin çürümesine ya da kırılmasına yol açabilir. İlk dikkat edilecek şey doğru ellerde bu tedavinin alınması olacaktır.
Pek çok hastanın zirkonyum diş kaplama ile ilgili merak ettiği soruların başında “Zirkonyum diş kaplama ağrı yapar mı? ” gelmektedir. Söz konusu işlem öncesi kesim olduğu zaman hastaya lokal anestezi uygulanır, bu da hastanın işlem esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesini önler. Zirkonyum diş kaplama avantajları göz önünde bulundurulduğunda bu uygulamayı yaptırarak elde edilen faydalar maksimum verimliliğe ulaşmaktadır. Zirkonyum uygulaması öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar oldukça azdır ve uygulaması kolaydır. Tedavi kısa bir süre süreceği ve çoğunlukla birkaç günlük bir süreçte tamamlanacağı için herhangi bir estetik kaygı yaşamaz, tedaviniz tamamlandıktan sonra hayatınıza kaldığınız yerden devam edersiniz. Özellikle dişlerinizde ya da diş etlerinizde herhangi bir tıbbi sorun söz konusu değilse, tedavi sürecinizin 1 hafta kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde tamamlanması bile mümkündür. Zirkonyum kaplamanın yapıldığı gün ve o günün akabindeki bir hafta boyunca aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınılmalı, yapışkan ve sert gıdalar tercih etmemeye özen gösterilmelidir. Eğer diş hekiminiz sizden bir kontrol randevusu talep ettiyse, bu randevuyu aksatmamalısınız. Zirkonyum diş kaplama alışma süresi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir, ancak çoğu hastamız 5 ila 10 gün içerisinde sanki dişlerinde hiçbir şey yokmuşçasına bir hisse ulaştıklarını ve zirkonyum kaplamaya çok hızlı bir şekilde adapte olduklarını belirtmektedirler.

Zirkonyum Kaplama Ücreti Nedir ve Nelere Bağlıdır?

Zirkonyum diş kaplama fiyatları, öncelikle kaplama yaptırmayı planladığınız diş sayısına, kaplamanın hangi amaçla yapılacağı, zirkonyum kaplamadan önce ya da sonra hastaya farklı bir tedavi uygulanıp uygulanmayacağı gibi etkenlere göre belirlenir. Kullanılan zirkonyumun kalitesi, laboratuvar işçiliği ve diş hekiminizin ustalığı da fiyatları etkileyebilecek diğer sebeplerdendir. Eğer siz de İstanbul’da ikamet ediyor ve dişlerinize en iyi diş hekimlerinin elinden çıkma bir zirkonyum kaplama yaptırmak istiyorsanız, Kartal’da yer alan diş kliniğimizi ziyaret edebilir, en kısa sürede hayalinizdeki dişlere ve gülümsemeye kavuşabilirsiniz.

Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

 
  • Renk değişikliği olup gri ya da sararma olan dişlerde.
  • Ayrık dişler arasındaki boşluğun estetik olarak kapatılmasında
  • Diş pozisyonlarının eğri ya da olması gerektiği yerde olmamasında
  • Gülüş estetiği tedavilerinde kaplanması gereken dişlerde
  • Dolgu yapılamayacak kadar madde kaybı olan dişlerde

Zirkonyum ve Metal Destekli Porselen Arasındaki Farklar Nelerdir?

Diş tedavisinde metal destekli kaplama ile zirkonyum farkları hakkında bilgi sahibi olmak, dişlerini kaplatacaklar için merak edilen konulardan biridir. Birbirinden farklı iki diş kaplama yöntemi olan metal destekli kaplama ile zirkonyum kaplama arasında birtakım farklar bulunmaktadır.

 

  • Dayanıklılık: Metal destekli olan porselen dişlerin ön plana çıkan özelliği; uzun dişsiz alanlarda köprü olarak kullanılabilmesi, sağlamlığıdır. Örneğin 2 dişten fazla boşluğunuz varsa ve köprü planlanıyorsa metal destekli porselenler tercih edilir. Bu sağlam yapıları ve uzun süre direnci koruyabilmesidir.
  • Estetik: Zirkonyum da en kısa tanımıyla aslında beyaz renkli bir metaldir. Elementer olarak metal kavramının bir çok özelliğini taşır. Estetik olarak üstün yapıdadır ve daha biyouyumludur. Doğal görünüm açısından porselen dişlere göre daha başarılı görünüme sahiptirler.
  • Doku Uyumu: Zirkonyum diş kaplamaları estetik duruşu, doku uyumu, doğallığı açısından açık ara öndedir. Tabi ki bu zirkonyum için de bir çok kalite seçeneği olduğu unutulmamalıdır. Planlama ve ölçümler iyi yapıldığı takdirde, çok uzun köprüler yapılmadığında kırılması zordur. Daha canlı, doğal sonuçlar elde edilir.
  • Işık Geçirgenliği: Metal destekli kaplamalar ışık geçirmez. Renkleri zirkonyum kronlara göre daha soğuk, mattır.
  • Diş Eti Yansıması: Metal destekli kaplamada diş formunun oluşturulacağı seramiği destekleyecek metal (gri) köprüler kullanılır, zirkonyum kaplamalarda bu tabaka beyaz renktedir, diş etinden koyu renk yansıma oluşturmaz. Işığı geçirir.
  • Ön Bölgede Kullanım: Zirkonyum kaplamalar ve diğer estetik kaplamalar, lamineler genellikle öndeki dişlerde meydana gelen diastema (iki diş arasında boşluk) problemlerinde, şekil bozukluğu olan, kırılmış ya da aşınmış dişlerde, kötü diş rengi değişimlerinde kullanılır. Özellikle ön dişlerde artık metal destekli kaplama uygulanması gün geçtikçe azalmaktadır. Estetik açıdan gerçek dişe daha çok benzeyen zirkonyum kaplama hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilir. Hangisinin sizin için uygun olduğuna en iyi hekiminiz karar verecektir.
  • Dişten Daha Fazla Aşındırma Yapılması: Metal destekli kaplama, alt taraftaki metal desteğin üzerine sürülen opak rengi yansıtabilir. Bu opak yansımasın istiyorsak dişten fazla miktarda aşındırma yapılması gerekir. Zirkonyum gibi bir materyal varken dişten daha çok aşındırma yerine tercihen estetik kaplamaların yapılması daha uygun olacaktır. Bu yüzden de dişlerde mat bir görünüm oluşabilir. Oysa yarı metal olan zirkonyum ışık geçirdiği için dişin kendi rengini yansıtmasını sağlar.Metal desteği ile yapılan kaplamalarda diş kesimi daha fazladır. Zirkonyum kaplamalarda ise dişten daha az kayıp olur. Bu daha minimal invaziv ve sağlıklı bir sonuç sağlar.
  • Diş Eti Kenarı Koyu Renk: Metal kron uygulanan dişlerde uzun dönemde diş eti çekilmesine bağlı diş etinden renk yansıması gibi sorunlar oluşur. Zirkonyum kaplama, diş etiyle yüksek uyum sağlar ve uzun yıllar kullanılabilir.
  • Maliyet: Metal destekli porselen kaplama, zirkonyum kaplamaya göre daha az maliyetlidir.
  • Kullanım Süresi: İyi yapılmış kaplamalarla uzun ömürlü sonuçlar elde edilir. Zirkonyum kaplama kesinlikle daha uzun ömürlüdür demek kesinlikle doğru değildir fakat diş eti ve ağız sağlığı için çok daha uygundur.
İmplant Üstü Protezde Kullanım: İmplant üstü all on four gibi tam çene protezlerde metal altyapı tercih edilebilir. Porselen yerleştirilecek alan daha fazla olduğu için estetik sonuç sağlamak bu protezlerde de mümkün olabilimektedir.

Zirkonyum Destekli Protez ve E-Max (Tam Seramik) Porselenler Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki seçenekte estetik diş hekimliği uygulamalarında güvenle kullandığımızı, biyolojik uyumları yüksek tedavilerdir. Sık sık tedavilerimizde kullandığımız yöntemler ile estetik değeri yüksek, doğan dişler elde edilebilmektedir. Ortak özelliği içeriklerinde estetik problem oluşturacak metal tarzı bir malzemenin olmaması ve gelişmiş sistemlerde üretilerek istenilen sonuçlara ulaşılmasıdır.

  • Dayanıklılık: Zirkonyum kaplamalar alt yapısı açısından farklılık gösterir ve estetik dışında yüksek direnç beklentisi de varsa tercih edilir. Yani dişsiz bir boşluğunuz varsa ve bir köprü planlanıyorsa tam seramik bir köprü yapılamaz, zirkonyum tercih edilir. Yine azı dişlerinden yüksek kuvvet ve diş sıkma eğilimi olanlarda tam seramiklerden kaçınmaktayız.
  • Estetik: Ön bölge dişlerde, herhangi bir diş eksikliği olmaması durumunda ise Tam Seramikler tercih edilmektedir.

Bu ayrımda size en uygun tedavi planı unutmayın ki hekiminiz yapacaktır.

Zirkonyum Dişlerin Ömrü Ne Kadar?

Zirkonyum diş kaplamaların süresi 5-15 yıl arası değişiklik göstermekle birlikte çok iyi bakım uygulanması durumunda bu süre 20 yıla kadar uzatılabilir.

Zirkonyum dişler kaygan ve pürüzsüz yüzeye sahiptirler. Bu nedenler üzerlerinde plak birikimi olmaz. Bunun doğal bir sonucu olarak da zirkonyum dişler renklenmelere neden olabilecek gıdalardan etkilenmez ve renk değiştirmezler.

Zirkonyum diş uygulamasından sonra ilk birkaç gün kişinin hassasiyetine bağlı olarak sızlama görülmesi olasıdır. Bu durum kısa bir süre içerisinde kendiliğinden düzelir.

Son derece dayanıklı bir malzeme olan zirkon kolay kolay kırılmaz. Yine de bruksizm gibi dişlere zarar veren sağlık sorunları yaşayan kişilerin öncelikle bu sorunlarının tedavisine başvurmaları gerekir. Aynı zamanda zirkonyum kaplama sonrasında çok sert gıda ve cisimlerin ısırılmamasında fayda vardır.

Zirkonyum ve lamine porselen arasında hangisinin daha uygun olduğuna dair karar verilmesi için hastaların şikayetleri ve ağız içi durumları değerlendirilmelidir. Zirkonyum daha kısa sürede tamamlanan bir uygulamadır. Zirkonyum dişi çepeçevre sararken lamine porselen dişin yalnızca tek bir yüzüne yerleştirilerek uygulanır.

Zirkonyum dişler rafine teknolojiler kullanılarak üretildiklerinden dolayı dişlerin üzerine kolayca yerleştirilebilirler ve uyum sağlarlar. Bunun sonucunda dişler için etkili bir koruma sağlarlar. Metal destekli kaplamalarla kıyaslandığında zirkonyum bu özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

İki seçenek de estetik diş hekimliği uygulamalarında güvenle kullandığımız, biyolojik uyumları yüksek tedavilerdir. Sık sık tedavilerimizde kullandığımız yöntemler ile estetik değeri yüksek, doğan dişler elde edilebilmektedir. Ortak özelliği içeriklerinde estetik problem oluşturacak metal tarzı bir malzemenin olmaması ve gelişmiş sistemlerde üretilerek istenilen sonuçlara ulaşılmasıdır. Zirkonyum kaplamalar alt yapısı açısından farklılık gösterir ve estetik dışında yüksek direnç beklentisi de varsa tercih edilir. Yani dişsiz bir boşluğunuz varsa ve bir köprü planlanıyorsa tam seramik bir köprü yapılamaz, zirkonyum tercih edilir. Yine azı dişlerinden yüksek kuvvet ve diş sıkma eğilimi olanlarda tam seramiklerden kaçınmaktayız. Ön bölge dişlerde, herhangi bir diş eksikliği olmaması durumunda ise Tam Seramikler tercih edilmektedir.

Zirkonyum dişlerin uzun ömürlü olabilmesi için günde en az 2 kez dişler fırçalanmalıdır. Dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılmalıdır. Aynı zamanda zirkonyum kaplamaların altında kalan yemek atıkları da çıkarılmalıdır. Düzenli olarak diş fırçalanmasına ve diş ipi kullanılmasına rağmen uzaklaştırılamayan yemek artıklarına karşı günde 2 kez gargara yapılmalıdır