Protez Nedir?

Kaybedilen dişlerin yerine koyulan diş protezi kişiye özel olarak üretilir. Hastanın kişisel ihtiyaçları doğrultusunda üretilen diş protezinin kişinin ağzına tam uyum sağlaması, doğal görünmesi ve kolay kullanım özelliğine sahip olması gerekir. Diş protezi, kaybedilen bir ya da birkaç diş yerine kullanılabileceği gibi tüm dişlerin yerine de kullanılabilir. Ancak diş protezi uygulamalarında hastanın ağzında kalan mevcut dişlerin korunması ön plandadır. Diş protezi, kişinin kemik rengine en uygun tonlarda üretilir. Böylece kişinin protez diş rengi, doğal bir görünüme sahip olur. Diş protezi uygulamasında temel amaç kişinin kaybedilen çiğneme fonksiyonunun geri kazanılmasıdır. Kişinin çiğneme etkinliğinin geri kazanılmasıyla birlikte yaşam kalitesi de arttırılır. Tüm bunların yanı sıra kırılmış, rengi değişmiş ya da şekil bozukluğu olan dişlerin yarattığı psikolojik etkiler de ortadan kaldırılmış olur.

Protez

İçindekiler

İmplant Üstü Protez

Tek diş eksikliği veya total dişsizlik problemleri; implant ve üzerine tasarlanan protezler ile çözülebilmektedir. Sorunun kaynağı diş eksikliğidir, implantlar üzerine sağlıklı bir diş yüklenmesine olanak sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir. Yanlış konum ve pozisyondaki implantlar ile sağlıklı bir fonksiyon ve estetik beklenemez. Planlama implantlar yerleştirilmeden önce gerekirse üç boyutlu röntgen analizleriyle belirlenmeli, üzerine yapılacak protez sistemine uygun konumlarda yerleştirilmelidir. Tam dişsiz hastalarda planlama daha da önemli hale gelmektedir. Bu işlemler ilk planlama aşamasından, protezin teslim aşamasına kadar hassas ve titiz bir çalışma gerektirir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?

İmplantların üzerine uygulanacak olan protez tipleri genel olarak Sabit ve Yarı Hareketli olarak ikiye ayrılır.

number10
Sabit Protezler

Adı üstüne sabit, hareket etmeyen, hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Yapılan diş kaplaması implant gövdesine simantasyon dediğimiz yapıştırma işlemi ile ya da vidali sistemler yardımıyla sabitlenir. Bu şekilde tek tek kaplamalar yapılabileceği gibi tüm arkı içine alan hibrit protezler de uygulanabilir. Kronların bağlandığı implant parçalarına abutment adı verilir. Estetik bölgelerde doğal diş görüntüsünü korumak amacıyla farklı ek parçalar kullanılabilir. Örneğin metal yansımasını engellemek ve dişle hemen hemen aynı görüntü elde etmek için zirkonyum bağlantı elemanları kullanılır ve üzerine yine zirkonyum kaplama yapılır. İmplant destekli en estetik tedavilerden birisidir. Ağırlıklı olarak ön bölge tek diş eksikliklerinde kullanılır.

number11
Hareketli Protezler

Genellikle tam dişsiz hastalarda, tam sabit protez yapmamızı engelleyen faktörlerin bulunduğu durumlar da uygulanır. İmplant üstü tam sabit protezlere göre maliyeti daha uygundur ve daha az cerrahi işlem, implant gerektirir. Arka azı dişleri bölgesinde yaş ile meydana gelen ciddi kayıp bu protez tipinde tolere edilebilir. Tomografi ile detaylı inceleme ile planlama yapılır. İmplantlar yerleşim konumu olarak daha öndedir ve genellikle o kısımlarda yeterli kemik bulunur. Protez şekilleri olarak klasik sistem total protezlere göre daha kibardır, üst çene protezinden damak kısmını kaplayan alan bu protezde yoktur. Tat duyusu olumsuz etkilenmez. Besinlerin sıcaklığı hissedilir. Çok daha konforlu protezlerdir. Hareketli dil ve yanak kasları düşünüldüğünde dişlerden veya implantlardan destek almayan bir hareketli protezim verimli ve konforlu kullanılması mümkün değildir.

Sabit İmplant Üstü Protezler

Tam dişsiz hastalarda da kemik durumu ve gereken sayıda implant ile başarılı bir sonuç alınabilir. Kişiden kişiye göre değişebilmekle beraber ideal şartlarda üst çene 8 adet, alt çene 6 adet implant uygulanması yeterli olmaktadır. Kısa ark tedavileri dediğimiz birinci büyük azıya kadar dişlerin tamamlanmasında ise toplam 12 implant yeterli olmaktadır. Bu implantların üzerine toplam 24 adet diş yapılır. Genellikle tam dişsiz hastalarda diş eti kayıpları da görülmektedir ve pembe seramikler ile estetik sağlanmaya çalışılmaktadır.

'All On Four Tekniği' Nedir?

All on four system Türkçesi ile dörtlü implant sistemi ilk olarak 2003 yılında geliştirilmiştir. İmplant tarihi kadar eski olmayan sistem günümüzde yaygın olarak uygulanmakta ve birçok hastayı mutlu etmektedir. Aşırı kemik kaybı bulunan, protez kullanamayan ve sabit protez isteyen hastalarda; açılı olarak yerleştirilen 4 adet implant üzerine sabit bir protez yapılması işlemidir. Tedavinin bir diğer felsefesi; implant yapıldığı gün içerisinde hastaya geçici dişlerin takılmasıdır. Ciddi ve sistematik bir ekip çalışmalar sonucunda güzel sonuçlar alınmaktadır.

'All On Four Tekniği' Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi öncesi ciddi bir planlama gerektirir. Standart implant uygulaması için gerekli tüm şartlar ve sınırlar geçerlidir. Hastanın sistematik durumu, ağız içi koşullar önemlidir. Tomografi ile üç boyutlu olarak yapılar incelenir ve gerekirse implanta rehberlik yapacak guide sistemi hazırlanır. Eğer ağızda olan dişler var ve dişler çekildikten sonra implantasyon yapılacaksa; operasyon öncesinde dişlerin ölçüsü alınır ve ona uygun kapanışta geçici protezin yapım hazırlıklarına başlanır. İmplantlar yerleştirilir, geçici protez takılır ve tedavinin ilk basamağı sona erer.

Tam dişsiz kalmış veya kalacak olan, operasyon yapılır yapılmaz geçici de olsa dişleri talep edenlerde ideal sistemdir.

Operasyon sonrasında da hekimin önerilerine harfiyen dikkat edilmeli, verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Ağız bakımı her tedavide olduğu gibi en önemli konudur. Geçici protezlerle yumuşak gıdalar dışında beslenmesi implantlar ile ilgili problemlerin yaşanmasına neden olabilir.

Yaşanan anormal bir durum veya problemde hekim ile irtibata geçilmesi gerekir. Geçici protezi kullanacağı süre vakadan vakaya göre değişebilir. En az 3 ay beklenmesi gerektiği bilinmektedir.

'All On Four Tekniği' nin Avantajları Nelerdir?

  • Bilinen en büyük avantaj; implantların yerleştirildiği gün geçici protezin yapılmasıdır. Yani dişsiz kalınması gibi bir durum yoktur.
  • İleri cerrahi işlem gerektiren sinus ameliyatı ve sonrası kemik oluşumunun beklenmesi gibi bir durum yoktur. İmplantlar tek seansta yerleştirilir. Toplam tedavi süresi daha kısadır.
  • Ameliyat süresi ideal şartlarda diğer tam sabit implant cerrahilerine göre daha kısadır.
  • Kullanılan dental implant sayısı azdır buna bağlı fiyat daha uygundur. Üzerine gelecek protez hemen hemen aynı fiyattadır.
  • Gülüş tasarımına imkân sağlaması ve tüm çeneye uygulanması dolayısıyla daha estetiktir. Diş eti için pembe porselen çalışılmasına olanak sağlar.
  • Hijyenik teknikle yapıldığı zaman bakımı ve temizliği kolaydır.
  • Hareketli protezi kullanamayanlar için uygundur.
  • Hastanın damak kısmını kaplamaz, tat alma duyusunu engellemez, alışması daha kolaydır.
  • Hareket etmez, sabittir.
  • Vakit problemi olanlar için, seans sayısı azdır.

Sabit Protez Yapılabilmesi İçin En Az Kaç İmplant Gerekir?

Diş arkının uzunluğu ve yapılan protez planlaması önemlidir. All-on-four sistemler uygun ise toplam 8 adet implant ile tedavi yapılabileceği gibi. Üst çene 6 ya da 8, alt çene 6 implant ile tam sabit protezler tatbik edilebilmektedir.

Ball Tutuculu Protezler

Geçmiş yıllarda yaygın şekilde uygulanan fakat artık yerini Locater Bağlantılı Protezlere bırakan sistemdir. Alt çeneden en az 2 adet ve üst çenede 4 adet üzerine planlanan protez tipidir. Konuşma ve rutin sosyal hayatta konforu çok yüksektir. Total klasik protezlere göre çok daha konforlu olmasına karşın alt çeneye gelen dikey kuvvetler karşısında top tutucular stabilizasyonu tam olarak sağlayamamaktadır.

Locater Tutuculu Protezler

Ball tutuculara göre çok daha gelişmiş, kuvvet dengesini sağlayabilen sistemlerdir. Uygun konumda yerleştirilmiş üst çenede 4 adet, alt çenede 2 adet implant ile yeterlik stabilite sağlanabilir. Özel bazı durumlarda alt ön bölge için üçüncü bir implant düşünülebilir. Protez kullanıcı tarafından istenmedikçe ağızdan çıkmaz, fırlamaz, yemek sırasında oynamaz. Bu tam dişsiz hastalarda özellikle klasik protez sistemi kullanmış kişiler için büyük bir konfordur. Sağ ile ısırıldığında solda kalkma, sol ile ısırıldığında sağda kalkma durumları görülmez. Ball tutuculara göre biraz daha pahalı, bar tutuculu protezlere göre biraz daha ucuz, full sabit implant üstü tedavilere göre çok daha ucuzdur. Hasta konforu yüksektir.

Bar Bağlantılı Protezler

Stabilizasyonu çok yüksektir. Dikey, yatay tüm kuvvetlere karşı yeterli direnci gösterir ve implant üzerlerine gelen kuvvetleri dağıtır. Locater protezde olduğu gibi istenmediği takdirde çıkmaz ve hastanın kuvvet uygulayarak çıkarması gerekir. Bu protezin uygulanabilmesi için belirli şartların sağlanması gereklidir. Hastanın dikey boyut kaybının ölçülmesi gereklidir. Bu bar sisteminin yerleştirilmesi ve estetik olarak problem yaşanmaması konusunda bu önemlidir. Ayrıca alt ve üst çenede kemik yapısının 4 er adet implantı simetrik konumlarda yerleştirmesine izin vermesi gerekir. İmplantın ağız içi parçaları bar sistemi ile birbirine bağlanır. Protez içindeki sistem de bu bar a hassas tutucu ile kilitlenir. Bu sistemde tüm kuvvet eşit olarak dağılır. Hasta konforu yüksektir. Önceki yıllarda alt dişlere 2 adet üzerine bar sistemleri denemiştir fakat ball protezlerde olduğu gibi dikey kuvvetler karşısında yeterli stabilizasyon sağlayamadığı görülmüştür.

Bar Üzeri Locater Protez

Bu sistem genellikle kemik deformite ve defektlerine bağlı olarak implant konumlarının statik prensiplere göre ayarlanamadığında uygulanır. Locater ver bar sisteminin tüm avantajlarına sahiptir. Locater maliyetine ek olarak bar maliyeti de ekleneceği için fiyat biraz daha artmaktadır.

İmplant Üstü Protezlerin Avantajları Nelerdir?

Hepsinin temeli doğru teşhis ve planlamadır. İyi uygulanmış implantlar ve üzerlerine gelen protezler hayat kalitesini ciddi oranda artırmaktadır.

  • İmplantlar ve üzerindeki protezler kemik dokuna kuvvet iletimi sağlar ve kemik kaybını engeller. Unutmayın kişi boş dişsiz alanlarda kemik kaybı olacaktır.
  • Tek diş implantlarında ön ve arka komşu dişler üzerinde herhangi bir işlem yapılmaz.
  • Sabit ve özel hareketli protezler olmak üzere kişiye özgü kullanışlı tedavi seçenekleri sunar.
  • Hiç dişi olmayan ve buna bağlı problem yaşayanlar için kurtarıcıdır.
  • Gülüş estetiği sorunları, ön dişlerde kayıp, estetik kaygı ortadan kaldırılabilir.
  • Diş şekil ve boylarının istenildiği şekilde düzenlenebileceği gülüş tasarımına olanak sağlar.
  • Uygun şartlarda ve doğru statikte yapılmış protezler yıllarca kullanılabilir.

Bu bahsettiğimiz avantajların ve protez sağlığının uzun ömürlü olmasında kişiniz ağız bakımı ve rutin diş kontrollerinin önemi büyüktür.

İmplant Üstü Hareketli Protez Avantajları Nelerdir?

İmplant üstü hareketli protezlerin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Stabilizasyon: Ağızda kendi haline serbest olarak hareket edemez.
  • Tutuculuk: Tutuculukları ve stabiliteleri klasik sistemlere göre çok daha iyidir.
  • Konfor: Daha konforlu bir yaşam sunar.
  • Çiğneme Kuvveti: Daha etkili bir çiğnemeye, öğütmeye olanak sağlar.
  • Kolay ALışma: Alışma süreci çok daha kısadır.
  • Konuşmayı Bozmama: Hasta, protezi ağızda hareket etmediği için alışması hızlanır ve normal konuşmasına kısa sürede kavuşur.
  • Kemiği Koruma: Tüm yük yumuşak doku ve dolaylı olarak kemiğe binmeyeceği için kemik kaybı çok daha az olur.
  • Boyutu: Klasik protezlere göre daha kibar ve küçük hazırlanır.
  • Çıkarılabilme: Gerektiğinde hasta tarafından kolaylıkla çıkartılabilir ve temizlenebilir.

 

İmplant Üstü Protezlerin Ömrü Ne Kadardır?

Bu tedavilerin hiçbiri için net ömür biçmek mümkün değildir. Fakat kullanılan protez malzemesinin cinsi, hastanın proteze ve ağız sağlığına dikkati çok önemlidir. İdeal şartlar sağlanırsa protezler ömür boyu kullanılabilir.

İmplant Üstü Protez Fiyatları Ne Kadardır?

İmplant üstü protez birçok tedavi seçeneğini kapsar. Tam sabit porselenler, köprüler, hibrit protezler, all-on-four sitemler, locater, ball, bar tutuculu protezler. Hepsinde fiyatlar değişmektedir. Diş fiyatları 2018 gibi internet üzerinden yapacağınız aramalar hiçbir zaman sizi doğru sonuca ulaştırmayacaktır. Bu tedavi seçeneklerini uygulayan diş hekiminiz tarafından muayene edilip, detaylı bir şekilde planlama yapıldığında, ilk randevu da fiyat netleşecektir.

Diş Üstü Sabit Protez

Sabit protezler; ağız içerisindeki eksik dişlerin tamamlanması için uygulanan kronlar, köprüler ya da implantlar gibi çıkarılamayan diş restorasyonlarını ifade eder. Hasta tarafından çıkarılıp takılabilen hareketli protezlerin aksine sabit protezler yalnızca diş hekimleri tarafından takılıp çıkarılabilirler.

Diş eksikliklerinin giderilmesi için altın standart olarak kabul edilen sabit protezler; üst ya da alt çenedeki tüm sıranın ya da tek dişlerin ya da her ikisinin değiştirilmesi amacıyla uygulanabilir. Sabit protezler, gerçekçi bir görünümle hastanın kendi doğal dişlerine benzer bir şekilde özenle tasarlanır.

Sabit protezler, hastanın ağzına sabitlenen restorasyonlar kullanılarak dişlerin restore edilmesini sağlarlar. Endirekt restorasyonlar olarak da bilinen sabit protezler tek ya da birden fazla dişi restore etmek ve onarmak ya da dişler arasındaki nispeten küçük boşlukları gidermek için kullanılabilirler.

Sabit Protez

Sabit Protez Türleri Nelerdir

Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen diş kayıpları her yaşta meydana gelebilir, meydana gelen diş kayıpları çiğneme fonksiyonlarına zarar verebilir ve hastanın görünümünün estetik açıdan kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle gerekli muayene ve teşhis sürecinin ardından en iyi malzemeler kullanılarak ve hastanın estetik görünümünü tamamlayacak iyi bir tasarımla sabit protezler yapılması gerekliliği ortaya çıkabilir. Eksik ya da hasarlı dişlerin yerine kullanılan sabit diş protezleri doğal dişlere ya da yapay köklere yapıştırıldıklarından hasta tarafından çıkarılmaları mümkün değildir. Sabit diş protezlerinin farklı türleri vardır.

number10
Kron Protez

Zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak dişler çürüme, travma ya da yalnızca kullanım gibi nedenlerle zarar görebilir. Buna bağlı olarak dişlerin şeklinde ya da boyutlarında deformasyon oluşabilir. Diş kronları bu tür durumlarda dişin üzerine yerleştirilebilen, diş şeklindeki kaplamalardır. Hasarlı dişler için yeni bir kaplama olan kronlar metal destekli porselenler ya da zirkonyumlarla yapılabilirler. Doğal dişi taklit eden protezler olan kronlar hasarlı ya da çürük dişin üzerine takılırlar. Yontulmuş, aşınmış ya da çatlamış dişler için uzun vadeli ve etkili çözümler sunan kronlar nispeten kalıcı bir çözüm olarak kabul edilirler. Kaplama olarak da adlandırılan kronların ömrü, bakımları uygun şekilde yapıldığı takdirde 10 yıl civarındadır.

number11
Köprü Protez

Köprü, eksik dişlerin neden olduğu boşlukların kapatılması amacıyla boşluğun her iki ucundaki doğal dişlere sabitlenen ve pontik denilen bir ya da daha fazla takma dişten yapılan protez çeşidi olarak tanımlanabilir. Köprüler genellikle doğal dişlere benzemesi için zirkonyum veya porselenden yapılır. Diş köprülerinin; geleneksel köprü, kanatlı köprü ve Maryland köprü gibi farklı türleri vardır. En popüler köprü türü olan geleneksel köprüler, her bir dayanak dişin üzerine yapıştırılan diş kronları tarafından yerinde tutulan takma diş ya da dişlerden oluşur. Eksik dişin oluşturduğu boşluğun her iki tarafında doğal dişlerin olması durumunda kullanılabilen bir yöntemdir. Kanatlı diş köprüsü, geleneksel köprülere benzemekle birlikte eksik dişin desteklenmesi yalnızca bir taraftaki dayanak dişle sağlanır. Kanatlı köprü yapılması için eksik diş boşluğunun yanında yalnızca bir doğal diş olması yeterlidir.

number12
Laminate Protez

Dişlerin şekli düzgün olmadığında, dişler arasında belirgin bir mesafe olduğunda, diş beyazlatma uygulamaları ile dişlerin rengi düzelmediğinde ve dişlerdeki minimal eğriliklerin düzeltilmesinde oldukça etkin sonuçlar veren porselen lamine diş kaplama aşınmaya karşı yüksek direnç gösterir ve yapısı gereği dişlerdeki lekelenme riskini minimize eder. Yaprak kaplama adı ile de bilinen lamine kaplamalar, sağlıklı dişlerde aşındırma uygulanması sonrasında diş yüzeylerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılan, yaprak şeklinde çok ince yapıya sahip güçlendirilmiş porselenlerdir. Dişte herhangi bir kesim yapılmadan, yalnızca dişlerin ön yüzeylerinin 0.5 mm – 1 mm kalınlığında aşındırılması sonucu lamine diş uygulaması yapılabilir. Lamine diş uygulamasında temel prensip dişin minimum miktarda aşınmasıdır.

Sabit Protezler Kullanılan Materyaller Nelerdir?

Sabit protezlerde kullanılacak materyaller protezin uzunluğuna, hangi bölgede kullanılacağına ve estetik beklentiye göre tercih edilir. Kullanılan meteryalleri 3 parçaya inceleyebiliriz.

Metal Destekli Protez;

Metal destekli porselen dişler; krom, kobalt, nikel gibi metal alaşımlarının alt yapı olarak kullanıldığı üst yapının uygun porselen sistemiyle şekillendirildiği porselen kaplamalardır. Metal destekli porselen kaplamalar geçmişi uzun yıllara dayanan ve başarısı kanıtlanmış bir protez seçeneğidir. Alt yapı olarak kullanılan metalin ışık geçirgenliği olmadığı için üzerine yapılan olan porselen dişlerde mat bir görünüm ortaya çıkabilir ve diş eti hizasında da koyu renkte bir gri bant oluşabilir. Yüksek estetik beklentilerin karşılanabilmesi için ön bölgede tam seramik sistemlerin (zirkonyum diş, lamine yaprak porselenler) kullanılması önerilir.

Zirkonyum Destekli Protez;

Zirkonyum, klasik metal destekli porselenlerde alt yapı olarak kullanılan gri metal yerine geçen beyaz bir metaldir. Üzerine işlenen özel porselen ile üst yapı şekillendirilir. Böylece; ışık geçirgenliğine sahip olan, oldukça dayanıklı, estetik ve doğal görünümlü porselen dişler elde edilmiş olur. Zirkonyum beyaz bir metal olması sebebiyle porseleni destekleyerek yeterli dayanımı ve direnci sağlamasının yanında ışık geçirme özelliği sayesinde arzu edilen estetik beklenti ve başarı yakalanmaktadır. Özellikle estetik ön bölgede tercih edilen zirkonyum porselen dişler çiğneme kuvvetlerinin yoğun olarak geldiği arka dişler bölgesinde de rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Empress Diş (Full Porselen) Protez;

Empress E-max kronlar, diş hekimliğinde metal desteksiz seramiklerin en estetik ve güçlendirilmiş formlarından biridir. Tam seramik kronlar doğal dişlerdeki mine dokusunun ışık geçirgen özelliğini taklit eder.Bu özellik sayesinde tam seramik kronlar,doğal dişlerin görüntüsünü çok iyi bir biçimde restore eder. Tamamı seramikten oluşmaktadır. Zirkonyum kaplamalar da hiç metal içermemesine rağmen, alt yapılarının opak olması sebebiyle tam seramik kaplamalar çok daha estetik sonuç vermektedir. Empress kaplamalar ön dişlerde ve fazla kuvvet gelmeyecek bölgelerde kullanılabilir.

Sabit Protez Yapım Aşamaları Nelerdir?

Sabit protezlerin yapım aşamaları ve takılma şekilleri seçilen sabit protez türüne göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte yapım aşamalarında uyulması gereken belirli kriterler vardır. Sabit protezler takılmadan önce tedavi konusu dişe komşu olan dişler hazır hale getirilmelidir. Bu kapsamda dişlerde çürük olması durumunda çürükler temizlenmeli ve sabit protez uygulamalarına hazırlanmalıdır. Restorasyon yapılacak olan dişler üzerinde gerekli ölçüler alınmalı ve laboratuvar ortamında model çıkarılmalıdır. Hastanın doğal dişlerine en yakın görüntünün elde edilebilmesi için renk tespiti yapılmalıdır. Daha sonra laboratuvarda hazırlanmış olan sabit protezlerin komşu dişlerle ve dokularla ilişkisi, uyumluluğu kontrol edilmeli ve hastanın onayı alınmalıdır. Cila işlemi için laboratuvara gönderilen sabit protezler sabitlenmeden önce bir kez daha ağız içi denemesi yapılmalıdır. Herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda protezler sabitlenerek süreç tamamlanmalıdır.

Sabit Protez Hangi Durumlarda Uygulanır?

Sabit protez; hastada tek diş deformasyonu, tek diş eksikliği ya da yan tarafında/taraflarında diş bulunması koşuluyla birden fazla diş eksikliği olması durumunda uygulanır. Bununla birlikte hastanın sabit protez uygulamaları için uygun olup olmadığı yapılacak olan detaylı muayene ve röntgen görüntülemeleri sonucunda kişi özelinde belirlenir.

Sabit Protez İçin Kaç Diş Gerekli?

Sabit protez için kaç diş gerektiği hangi tür sabit protez uygulanacağına göre değişiklik gösterebilir. Sabit protezlerde genellikle boşluğun her iki tarafında sağlam ve uzun köklü diş ile proteze tutuculuk sağlanması gerekse de sabit protezlerin yalnızca tek bir diş üzerine uygulanabilen türleri de vardır.

Sabit Protez Kaç Seansta Tamamlanır?

Sabit protezlerin kaç seansta tamamlanacağı uygulanacak tedavinin kapsamına, hangi malzemenin kullanılacağına, kaplama yapılıp yapılmayacağına ve buna benzer etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Sabit protez tedavisi genellikle 3 ile 4 seansta tamamlanır.

Zirkonyum ve Metal Destekli Porselen Arasındaki Farklar Nelerdir?

Diş tedavisinde metal destekli kaplama ile zirkonyum farkları hakkında bilgi sahibi olmak, dişlerini kaplatacaklar için merak edilen konulardan biridir. Birbirinden farklı iki diş kaplama yöntemi olan metal destekli kaplama ile zirkonyum kaplama arasında birtakım farklar bulunmaktadır.

  • Dayanıklılık: Metal destekli olan porselen dişlerin ön plana çıkan özelliği; uzun dişsiz alanlarda köprü olarak kullanılabilmesi, sağlamlığıdır. Örneğin 2 dişten fazla boşluğunuz varsa ve köprü planlanıyorsa metal destekli porselenler tercih edilir. Bu sağlam yapıları ve uzun süre direnci koruyabilmesidir.
  • Estetik: Zirkonyum da en kısa tanımıyla aslında beyaz renkli bir metaldir. Elementer olarak metal kavramının bir çok özelliğini taşır. Estetik olarak üstün yapıdadır ve daha biyouyumludur. Doğal görünüm açısından porselen dişlere göre daha başarılı görünüme sahiptirler.
  • Doku Uyumu: Zirkonyum diş kaplamaları estetik duruşu, doku uyumu, doğallığı açısından açık ara öndedir. Tabi ki bu zirkonyum için de bir çok kalite seçeneği olduğu unutulmamalıdır. Planlama ve ölçümler iyi yapıldığı takdirde, çok uzun köprüler yapılmadığında kırılması zordur. Daha canlı, doğal sonuçlar elde edilir.
  • Işık Geçirgenliği: Metal destekli kaplamalar ışık geçirmez. Renkleri zirkonyum kronlara göre daha soğuk, mattır.
  • Diş Eti Yansıması: Metal destekli kaplamada diş formunun oluşturulacağı seramiği destekleyecek metal (gri) köprüler kullanılır, zirkonyum kaplamalarda bu tabaka beyaz renktedir, diş etinden koyu renk yansıma oluşturmaz. Işığı geçirir.
  • Ön Bölgede Kullanım: Zirkonyum kaplamalar ve diğer estetik kaplamalar, lamineler genellikle öndeki dişlerde meydana gelen diastema (iki diş arasında boşluk) problemlerinde, şekil bozukluğu olan, kırılmış ya da aşınmış dişlerde, kötü diş rengi değişimlerinde kullanılır. Özellikle ön dişlerde artık metal destekli kaplama uygulanması gün geçtikçe azalmaktadır. Estetik açıdan gerçek dişe daha çok benzeyen zirkonyum kaplama hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilir. Hangisinin sizin için uygun olduğuna en iyi hekiminiz karar verecektir.
  • Dişten Daha Fazla Aşındırma Yapılması: Metal destekli kaplama, alt taraftaki metal desteğin üzerine sürülen opak rengi yansıtabilir. Bu opak yansımasın istiyorsak dişten fazla miktarda aşındırma yapılması gerekir. Zirkonyum gibi bir materyal varken dişten daha çok aşındırma yerine tercihen estetik kaplamaların yapılması daha uygun olacaktır. Bu yüzden de dişlerde mat bir görünüm oluşabilir. Oysa yarı metal olan zirkonyum ışık geçirdiği için dişin kendi rengini yansıtmasını sağlar.Metal desteği ile yapılan kaplamalarda diş kesimi daha fazladır. Zirkonyum kaplamalarda ise dişten daha az kayıp olur. Bu daha minimal invaziv ve sağlıklı bir sonuç sağlar.
  • Diş Eti Kenarı Koyu Renk: Metal kron uygulanan dişlerde uzun dönemde diş eti çekilmesine bağlı diş etinden renk yansıması gibi sorunlar oluşur. Zirkonyum kaplama, diş etiyle yüksek uyum sağlar ve uzun yıllar kullanılabilir.
  • Maliyet: Metal destekli porselen kaplama, zirkonyum kaplamaya göre daha az maliyetlidir.
  • Kullanım Süresi: İyi yapılmış kaplamalarla uzun ömürlü sonuçlar elde edilir. Zirkonyum kaplama kesinlikle daha uzun ömürlüdür demek kesinlikle doğru değildir fakat diş eti ve ağız sağlığı için çok daha uygundur.
  • İmplant Üstü Protezde Kullanım: İmplant üstü all on four gibi tam çene protezlerde metal altyapı tercih edilebilir. Porselen yerleştirilecek alan daha fazla olduğu için estetik sonuç sağlamak bu protezlerde de mümkün olabilimektedir.

 

Zirkonyum Destekli Protez ve E-Max (Tam Seramik) Porselenler Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki seçenekte estetik diş hekimliği uygulamalarında güvenle kullandığımızı, biyolojik uyumları yüksek tedavilerdir. Sık sık tedavilerimizde kullandığımız yöntemler ile estetik değeri yüksek, doğan dişler elde edilebilmektedir. Ortak özelliği içeriklerinde estetik problem oluşturacak metal tarzı bir malzemenin olmaması ve gelişmiş sistemlerde üretilerek istenilen sonuçlara ulaşılmasıdır.

  • Dayanıklılık: Zirkonyum kaplamalar alt yapısı açısından farklılık gösterir ve estetik dışında yüksek direnç beklentisi de varsa tercih edilir. Yani dişsiz bir boşluğunuz varsa ve bir köprü planlanıyorsa tam seramik bir köprü yapılamaz, zirkonyum tercih edilir. Yine azı dişlerinden yüksek kuvvet ve diş sıkma eğilimi olanlarda tam seramiklerden kaçınmaktayız.
  • Estetik: Ön bölge dişlerde, herhangi bir diş eksikliği olmaması durumunda ise Tam Seramikler tercih edilmektedir.

 

Bu ayrımda size en uygun tedavi planı unutmayın ki hekiminiz yapacaktır.

Sabit Diş Protezi Uygulanması Ağrılı Mıdır?

Sabit diş protezi uygulaması sırasında uygulanan tedavinin türüne göre hastaya anestezi uygulandığından, tedavi sırasında ağrı ya da acı hissedilmez. Ancak tedavi sonrasında uyum sağlama sürecinde geçici ağrı hissedilmesi söz konusu olabilir. Bu gibi bir durumda diş hekimlerinin önerdiği ağrı kesicilerin kullanılması ile ağrı sorunu giderilebilir.

Sabit Protez Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sabit protez tedavisi kapsamında yapılan kalıcı yapıştırma işlemini izleyen ilk 1 saat çok soğuk ve sıcak içecekler tüketilmemeli, katı gıdalar yenilmemelidir. Yapıştırma sırasında lokal anestezi uygulandıysa uyuşukluk geçene kadar dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılmamasına özen gösterilmelidir. Sabit protez dişler takıldıktan sonra doğal dişlerle yenilip içilen şeyler tüketilebilse de fındık, fıstık kabuğu kırma, dişlerle şişe kapağı açma gibi bölgeye fazla baskı yapılmasını gerektiren yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Sabit protezler takıldıktan sonra geçici süreyle soğuk-sıcak hassasiyeti yaşanabilir. Sabit protezlerin uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir.

Sabit Protez Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?

Sabit protez diş fiyatları; uygulama yapılması planlanan diş sayısına, malzemeye, ihtiyaç duyulan diğer diş hekimliği tedavilerine göre değişir. Zirkonyum alt yapılı protez fiyatları metsl destekli protezlere göre daha yüksektir.E-max kron fiyatları da zirkonyum desteklilere göre daha yüksektir.Kullanılan materyalin ücreti ve işçilik ücreti bunun belirlenmesinde etkendir.

Hareketli Protez Nedir?

Hareketli protezler çıkartılıp takılabilen ve işlevsel olarak eksik dişlerin yerini tutan yapılardır. Doğal dişlerin tamamının kaybedildiği durumlarda kullanılan hareketli protezler total protez olarak adlandırılır. Total protezler, halk arasında takma diş olarak da bilinen yapılardır. Ana dişlerden bazılarının olduğu, bazılarının ise olmadığı durumlarda parsiyel protez uygulaması yapılmaktadır. Klasik akrilik protez ya da iskelet protez olarak iki farklı tipde uygulanan bu tedavideki protezler, ana dişlere bağlanır ve kroşe olarak adlandırılan teller ile tutulması sağlanır. Tel tutucuları dışarıdan bakıldığında görülebilmektedir. Bu tedavinin estetik bulunmadığı durumlarda, hassas bağlantılı estetik protez tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu tedavi türlerinin dışında, protetik tedavi kapsamında ağızdaki doğal diş ve diş kökleri üzerine uygulanan diş üstü protez uygulamaları da vardır. Bu tedavi doğal dişler veya kökler, uygulanan proteze stabilite sağlar ve tutuculuğunu artırır.

Hareketli Protez

Hareketli Protez Nedir? Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli protezler eksik dişler için kullanılan yaygın bir tedavi alternatifidir. Eksik dişlerin yerine konması amacıyla yapılan hareketli protezler ağız boşluğunun yumuşak ve sert dokuları tarafından desteklenir. Sabit diş protezlerinden daha ucuz olan hareketli protezlerin parsiyel protezler, tam protezler ve hassas bağlantılı protezler olmak üzere 3 ana türü vardır.

number10
Total Protez

Tam protez genellikle çenedeki dişlerin çoğu ya da tamamı eksik olduğunda kullanılır. Ağızda birkaç doğal diş kaldığında diş protezi için yeterli alan bulunduğundan emin olunması için bu dişlerin çıkarılması gerekliliği de oluşabilir. Tam protez diş etlerine tamamen oturacak şekilde tasarlanır. Diş eti renginde bir taban üzerinde 14 ya da daha fazla yapay dişten oluşan bir settir. Taban damak ve diş etlerini kaplayacağından hastanın ağız yapısıyla uyumlu olması çok önemlidir. Tam protezler üst çene veya alt çene ya da her ikisindeki dişlerin değiştirilmesinde kullanılabilir. Bir protezin başarılı olması hastanın ağrı, rahatsızlık ya da endişe duymadan normal bir şekilde yemek yemesini, çiğnemesini ve gülümsemesini sağlamasına bağlıdır.

number11
Kroşeli Parsiyel Protez

Hareketli protezler, eğer ağız içerisinde diş var ise “bölümlü hareketli protez”, tüm dişler kaybedilmiş ise “tam dişsiz hareketli protez” olarak uygulanır. Bölümlü hareketli protezler kalan dişlerden destek alır. Tam hareketli protezde ise diş desteği olmadığı için tedavi çenenin sert ve yumuşak dokularından destek alınarak uygulanır.

number12
Hassas Bağlantılı Protez

Uygulanan protez türüne bakılmaksızın, diş eksikliğinin tamamlanması bireyin çiğneme, konuşma ve estetik problemlerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bölümlü hareketli protezlerde diş desteğinin sağlanabilmesi için “kroşe (kanca)” adı verilen kısımlar bulunur. Bu kısımlar, eğer dayanak diş önde ise görünür hale gelebilir. Böyle durumlarda halk arasında “çıtçıtlı protez diş” olarak geçen hassas bağlantılı protez dişlerle kroşenin olmadığı daha estetik bir seçenek uygulanabilir. Bu bağlantının yapılabilmesi için mevcut dişlerin sağlığı ve sayısı önem kazanır.

Total Protez

Protez dişler, dişlerin tümü ya da diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı kaybedilmiş ve dişlerde sabit porselen yapılamayan hastalar için uygulanan bir tedavidir. Protezin takıldığı ilk haftalarda protezlere alışılması, ağız içi dokularının zamanla proteze uyum göstermesiyle beraber gerçekleşecektir. Protezlerin takıp çıkarılması sırasında zorluklarla karşılaşılsa da biraz pratik yaparak bu duruma alışabilirsiniz. Ayrıca bu konuda diş hekiminizin vereceği tavsiyeler de büyük rol oynar. Yeni takılan protez dişlerle hemen sert gıdalar tüketilmemelidir. Protezin dokuya uyum sağlama sürecinde dokuda vuruklar oluşur. Uyum süreci yaklaşık olarak 3 veya 4 hafta gibi bir süreyi kapsar. Vuruklar geçmeye başladıktan sonra da protezler, dokulara tamamıyla uyum sağlamaya başlar.

Kroşeli Parsiyel Protez

Parsiyel (bölümlü) hareketli protezler çoğunlukla ağzın üst ya da alt kısmında birden çok diş eksikliğinde kullanılır. Parsiyel hareketli protezlerin yapılabilmesi için hastanın ağzının alt ya da üst kısımlarında sağlıklı dişler bulunması gerekir. Parsiyel hareketli protezler yalnızca kozmetik nedenlerle uygulanmaz. Aynı zamanda hastanın çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının geliştirilmesinde önemli bir görev üstlenirler. Ayrıca ağızda kalan sağlıklı dişlerin yerleşimlerinin korunmasında da etkili birer unsur haline gelirler. Aksi takdirde zaman içinde, ağızda kalan sağlıklı dişlerin yerleşimlerinde değişimler yaşanması söz konusu olabilir. Parsiyel hareketli protezler üzerinde bir ya da daha fazla takma diş bulunan plakalardır. Tamamı plastik ya da metal ve plastik karışımı olabilir. Her iki tipte de protezin ağızda yerinde kalmasına neden olacak kroşeler bulunabilir. Nerede bulunduklarına bağlı olarak bu kroşelerden bazıları hasta gülümsediğinde ya da ağzını açtığında görülebilir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Parsiyel Protez

Hassas tutuculu protezler; hareketli protezlerdeki kroşelerin özellikle ön dişlerde estetik açıdan rahatsızlık yaratması durumunda sıklıkla tercih edilir. Parsiyel hareketli protezlerde kullanılan kroşe ile dişlere uygulanacak kuvvet, diş eti sağlığı yeterli olmayan hastalarda diş kaybına neden olabilir. Bu tür durumlarda hassas tutuculu protezler kullanılarak tek bir dişe gelecek kuvvetin, dişlerin kronlarla birbirine bağlanması yoluyla dağıtılması tercih edilebilir. Hassas tutuculu protez, protezi doğal dişlere sabitlemek için hassas ekler içeren, çıkarılabilir bir protezdir. Hassas tutucular dayanak dişler üzerindeki yükün en aza indirilmesi ve takma dişlerin desteklenerek stabilize edilmesi için tasarlanmıştır. Özellikle estetiğin öncelikli olduğu durumlarda hassas tutuculu protezler,kroşe tutuculu yani parsiyel hareketli protezlere alternatif olarak kabul edilirler. Diğer yandan hassas tutuculu protezler, fonksiyonel kuvvetler altında oluşabilecek yatay ve dikey yer değiştirmelere karşı daha iyi retansiyon sağladıklarından avantajlıdırlar. Hassas tutuculu protez tedavisinin en önemli aşaması doğru endikasyon ve çeşitli tutucu tiplerinden en uygununun seçilmesidir. Seçim sırasında; hastanın intraoral durumu, oral hijyen alışkanlıkları ve protezi kullanmaya ne kadar yatkın olduğu gibi etkenler titizlikle değerlendirilmelidir. Hassas tutuculu protezler arasında en çok kullanılanların başında “çıtçıtlı protez” olarak da anılan protez türü gelir. Dişin çıt çıt gibi yuvaya oturtulup çıkarıldığı bu hassas tutuculu protez türü ilk başlarda daha sıkı bir yapıya sahip olduğundan takılıp çıkarılmaları hastayı biraz zorlayabilir.Ancak zaman içinde protezin yerleştiği yuva rahatladıkça takma-çıkarma işlemleri de daha kolay bir hal alacaktır.

Hareketli Protez Bakımı Nasıl Yapılır?

Hareketli protezleri temizlemek büyük önem taşımaktadır. Eğer hareketli protezlerin temizlenmesinde küçük bir aksama bile olursa kişi için büyük sıkıntılar olabilir. Bunlardan bir tanesi ağız mantarıdır. Eğer protezin temizliği yapılmayıp böyle bir hastalık olursa kurtulması zor olabilir. Bunun için de hareketli protezleri oldukça temiz tutmak gerekmektedir. Temizlik için ilk yapmanız gereken dişlerinizi fırçalamaktır. Bu fırçalama işini ise isterseniz diş macunu ile isterseniz de sabun ile yapabilirsiniz. Fakat burada diğer önemli olan dişlerin her tarafını mümkün olduğunca fırçalamaya özen göstermek gerekmektedir. Yani asıl önemli olan sadece diş protezini temizlemek değil damaklarınızı da temizlemek yani fırçalamanız önemlidir. Fakat bazen fırçalama işlemi yaşlılar için zor olabilmektedir.Bunun için de kişiler diş hekimlerinden yardım alarak fırçalama işlemini gerçekleştirebilirler. Diğer bir temizlik yöntemi ise protezinizi ıslatmaktır. Burada yapmanız gereken çok sıcak olmayan suya bir tane olmak üzere diş protez temizleyici kapsülü atmaktır. Suyun içinde istenilen süre kadar bu kapsülü bekletin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tabletin üstünü kapatacak kadar su olmasıdır. Diğer bir yöntem ise protezi durulamaktır. Diğer iki yöntemi gerçekleştirdikten sonra protezinizi akan bir suyun altında durulayabilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz tüm işlemleri yaparak protezinizi temizleyebilirsiniz.Suyun içinde istenilen süre kadar bu kapsülü bekletin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tabletin üstünü kapatacak kadar su olmasıdır. Diğer bir yöntem ise protezi durulamaktır. Diğer iki yöntemi gerçekleştirdikten sonra protezinizi akan bir suyun altında durulayabilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz tüm işlemleri yaparak protezinizi temizleyebilirsiniz.Suyun içinde istenilen süre kadar bu kapsülü bekletin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tabletin üstünü kapatacak kadar su olmasıdır. Diğer bir yöntem ise protezi durulamaktır. Diğer iki yöntemi gerçekleştirdikten sonra protezinizi akan bir suyun altında durulayabilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz tüm işlemleri yaparak protezinizi temizleyebilirsiniz.

Protezler çıkarıldıktan sonra dil, yanaklar ve damak nazikçe temizlenmelidir. Protezler günlük olarak çıkarılmalı, yiyeceklerin, plakların ve diğer kalıntıların temizlenmesi için yumuşak kıllı bir fırça ile aşınmaya neden olmayacak bir diş temizleyici kullanılmalıdır. Pek çok hareketli protezin gece boyunca nemli kalması gerektiğinden gece boyunca suda ya da hafif bir protez ıslatma solüsyonunda bulunmalarına özen gösterilmelidir. Protez ıslatma solüsyonu kullanıldığı durumlarda protezler yeniden ağza yerleştirilmeden önce iyice durulandığından emin olunmalıdır. Hareketli protezler takıldıktan sonra rutin diş hekimi muayeneleri ihmal edilmemelidir. Protezlerin gevşek olması yaraya, tahrişe ve enfeksiyona neden olabileceğinden böyle bir durumda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Hareketli Protez Nasıl Yapılır?

Tam protezler yapılırken ilk adım; ağza uygun özel ölçü kaşığı kullanılarak hassas bir şekilde ölçü alınmasıdır. Alt ve üst çene arasındaki dikey boyut alınarak dişlerin büyüklüğü ve rengi belirlenir. Ayrıca akrilik ya da porselen diş kullanılacağı konusunda karar verilir. Dişler mum duvarlar üzerine dizildikten sonra tam protezin teslimi gerçekleştirilir. Eğer vuruk ya da rahatsızlık durumları söz konusu olursa gerekli düzeltmeler yapılır. Hareketli protezlerin yapımı genellikle ölçü alımının ardından 4-5 seansta tamamlanır. Bununla birlikte hasta özelinde, tedavinin kapsamına ve ihtiyaçlara göre seans sayısının artması söz konusu olabilir. Ortalama 4-6 hafta içerisinde hareketli protezlerin yapım aşaması tamamlanır ve hasta protezini tamamen kullanabilir hale gelir.

Hareketli Protez Avantajları Nelerdir?

Hareketli protezler eksik dişlerin değiştirilmesinin en ekonomik yollarından biridir. Hareketli protezler ağız işlevini geri kazandırmasının yanı sıra yüz konturunun korunmasına da yardımcı olur. İmplant tedavisine göre hareketli protez tedavisi çok daha hızlı bir şekilde tamamlanır. Hareketli protezlerin diğer bir avantajı bazı hareketli protez tedavilerinde diş kesimine ihtiyaç duyulmamasıdır.

Hareketli Protez Dezavantajları Nelerdir?

Hareketli protezler kişinin kaybettiği dişlere kavuşmasını ve günlük yaşamlarını konforlu bir şekilde sürdürmesini sağlar. Ancak hareketli protezler ilk takıldığında kişiden kişiye değişen bir alışma süreci yaşanır. Bu süreçte hareketli protez takılan kişi konuşma, yemek yeme, çiğneme ve protezi ağızda tutma fonksiyonlarında bazı sorunlar yaşayabilir. Zaman içerisinde hareketli protezlerin aşınıp kırılması söz konusu olabilir. Hareketli protezlerin diğer bir dezavantajı çene uyumunu kaybedebilen diş protezlerinin değiştirilmesi gerekliliğinin ortaya çıkmasıdır.

Hareketli Protez Alternatifi Nedir?

İmplant destekli protezler hareketli diş protezlerinin alternatifi olarak kabul edilirler. İmplantlar protezlerin tutuculuğunu artırma özelliğine sahiptir. Bu sayede çiğneme kuvvetinin birkaç dişe yayılması ve çene kemiğine iletilen yükün azaltılması sağlanır. İmplant destekli protez tedavisinin uygulanabilmesi için hasta özelinde lokal ve sistemik koşulların uygunluğu değerlendirilir.

Hareketli Protez Oynuyor Ne Yapmalıyım?

Hareketli protezler takıldıktan sonra hastalar belirli bir alışma süresine ihtiyaçları olduğunu göz ardı etmemelidir. Tedaviyi izleyen erken dönemde yumuşak gıdalar dikkatlice çiğnenerek tüketilmelidir. Küçük lokmaların iki taraflı olarak çiğnenmesine özen gösterilmelidir.

Alt damak protezlerinin yanak ve dil hareketleriyle yerinden oynaması halinde; bu durumun geçici olduğu ve proteze alışılmaya başlandığında yanak, dudak ve dil kaslarıyla yerinde tutulmasının mümkün olacağı unutulmamalıdır.

Hareketli protezler kullanılmaya başlandığında üst damak protezlerinin ağza düşmesi söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda üst protezin damağa daha iyi tutunması için yutkunma hareketlerinden yararlanılabilir.

Protezlerin ağızda vuruklara neden olması durumunda en kısa sürede diş hekimi ile iletişime geçilmelidir. Akşamları protezler temizlenmeli, bir bardak temiz suyun içerisine koyulmalı ve sabah yeniden ağza takılmalıdır. Protezlerin temizlenmesi amacıyla aşınmaya neden olabilecek maddelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Hareketli Protez Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Hareketli protez dişlerin ömrü kişinin ağız bakımı ve damak yapısına göre değişmektedir. Temizliği iyi yapılan bir protez uzun yıllar boyunca estetiğinden ödün vermeden hizmet verebilmektedir. Ancak zamanla kişinin damak yapısında değişim ve kemik kaybı meydana gelirse damak protez bollaşabilir ve ağız içinde fonksiyon sırasında hareket edebilir. Bu durumda proteze “besleme” işlemi ile ilave malzeme eklenir ve damakla uyumu yeniden sağlanır.

Hareketli Protez Dişle Rahatça Çiğneyebilir Miyim?

Tam hareketli protez (damak protez) kullanım olarak diğer seçeneklere göre biraz daha zordur. Sadece damaktan destek aldığı için çiğneme etkinliği kişinin damak yapısına ve kemik miktarına göre değişir. Bölümlü hareketli protez (parsiyel protez) ise damak ve dişlerden destek aldığı için kullanımı daha rahattır.

Tam Diş Protezlerinin Konforunu Nasıl Arttırabilirim?

Tam diş protezleri (damak protez dişler) ağız içerisinde yalnızca yumuşak dokudan yani damaktan destek alır. Bu destek yapı kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Kemik yapısı yeterli olan hastalar uzun yıllar boyu keyifle kullanırken, kemik dokusu diş protezinin tutuculuğuna yeterli olmayan ağızlar da mevcuttur. Bu gibi durumlarla konforu arttırmak için iki seçenek vardır:

Protez yapıştırıcıları: Damak protez içine uygulanan özel protez yapıştırıcılarıyla daha fazla tutuculuk sağlanabilir. Hasta bu sayede daha rahat çiğneme ve öğütme eylemini gerçekleştirebilir.

İmplant Üstü Protez: Damak protez dişler çene kemiğine uygulanan implant vidalara tutturulur. İmplantların tutuculuğu sayesinde damak protezin ağız içinde hareket etmesi önlenir ve hasta rahatça ısırıp çiğneyebilir

Protez Diş Fiyatı Nedir?

Protez diş fiyatı kullanılan materyalin türüne ve uygulanan diş sayısına göre değişiklik gösterir. Diş hekimliğinde gelişmeler sayesinde bir çok yeni malzeme üretilmektedir. Yapılan klinik muayene ışığında size en iyi tedavi planlaması ve ağız yapınıza en uygun malzemeye karar verilir.

 
İmplan üstü köprü bakımı nasıl olmalıdır?

İmplant destekli köprü uygulaması yapılan hastaların temizlik sürecine özen göstermeleri çok önemlidir. Çünkü; implant destekli köprülerin doğal dişlere kıyasla yıpranması, etkilenme oranı ve içeriğindeki maddelerin zarar görmemesi doğrudan temizlikle bağlantılıdır. İmplant destekli köprülerin uzun ömürlü olarak kullanılması isteniliyorsa günde iki kez fırçalamaya, köprü altı diş ipi ve ağız bakım suyu kullanmaya özen gösterilmelidir. Sert ve kabuklu yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Sağlam bir yapı üzerine yapılmış olmasına karşın üzerinde bulunan porselen dişin zarar görebilme riski dolayısıyla tüketilen besinler konusunda hassas davranılmalıdır.

İmplant destekli hareketli protezler uzun süreli ve sağlıklı bir kullanım için her yemekten sonra çıkartılmalı, temizlenmeli ve gece yatarken mutlaka protezler çıkartılmalıdır. Aynı zamanda ağızda sabit bir şekilde konumlandırılmış olan implant üstü ataşmanlar ile implantların çevresi de titizlikle fırçalanmalıdır. Buna ek olarak mutlaka özelleştirilmiş diş iplerinin ya da arayüz fırçalarının kullanımı tercih edilmelidir. Eğer gerekli görülürse implant destekli hareketli protezlerin temizlenmesi için protez temizleyici tabletlerin kullanımı da mümkündür.

Kişinin sigara içiyor olması implant tedavisi yapılmasını doğrudan etkileyen bir durum değildir. Önemli olan kişinin ne kadar sigara içtiği, ağız ve diş bakımının nasıl olduğudur. Günde 1 paketten fazla sigara içen, ağız ve diş sağlığına özen göstermeyen kişilerde implant tedavisinde istenilen başarı elde edilemeyebilir. İmplant uygulaması yapılması durumunda sigara içilmemesi çok önemlidir. Çünkü sigaranın dumanında bulunan binlerce zehirli madde sinir ve damar zedelenmesinin üst düzeyde olduğu ve cerrahi prosedür uygulanmış implant bölgesine nüfuz edebilir. Bunun sonucunda implantla kemiğin kaynaşması olumsuz yönde etkilenebilir ve bölgede enfeksiyon oluşması riski artabilir.

Doğal dişlere yakın sonuçlar alınmasını sağlaması nedeniyle implant tedavisi eksik diş sorununun giderilmesi için tercih edilen en popüler tedavidir. İmplant diğer diş tedavilerine oranla daha pahalı bir tedavi gibi görünmekle birlikte hastaya uzun süreli olarak sağlayacağı fayda ve yaşam konforundaki artış göz önünde bulundurulduğunda ödenecek bedel küçük bir detay olarak değerlendirilir. İmplant tedavisinin fiyatları birçok farklı etkene göre belirlenir. Bunlar arasında ilk sırada kaç adet implant yapılacağı ve kullanılan malzemenin markası gelir. Aynı şekilde implant tedavisinin yapılacağı kliniğin hangi şehirde bulunduğu, diş hekiminin uzmanlığı ve deneyimi gibi etkenler de implant fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan unsurlar arasında sayılabilir.

Diş implantları insan vücudu ile %90 oranında uyumlu olan ve titanyum malzemeden üretilen ürünlerdir. Bu nedenle vücudun implantı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bununla birlikte implant tedavisinin ardından yaşanan iyileşme sürecinde enfeksiyon gelişmesi, hastanın ağız hijyenine gereken özeni göstermemesi, fazla miktarda alkol ve sigara tüketmesi gibi nedenlere bağlı olarak implantın kemikle kaynaşması konusunda sorun yaşanabilir. Bu tür olumsuzluklar implantın kaybedilmesine neden olabilir.

İmplant tedavisinin temelinde implant vidasının osseointegrasyon denilen bir bağ ile çene kemiğine bağlanması yer alır. Bu bağın çene kemiğine sıkıca bağlanması implant operasyonunun başarılı geçtiği anlamına gelir. İmplant tedavisinde kullanılan çivilerin çene kemiğiyle uyuşmadığı durumlarda tedavinin olumsuz sonuç vermesi riski vardır. İmplantın kaynamaması; implant uygulaması sırasında yeterli hijyen sağlanamaması, hastanın ağız hijyenine gereken özeni göstermemesi, diş hekiminin uygulama sonrası süreçle ilgili tavsiyelerine uymaması, aşırı düzeyde alkol ve sigara tüketmesi gibi etkenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. İmplant tutmadığı durumlarda implant çevresinde kanama, şişlik, ağrı ve iltihap oluşur. Genellikle protezin sallandığı fark edilir. Bu durumda düşen implantın geri takılması için hastanın çene kemiğinin iyileşmesi için yaklaşık 4-5 aylık bir süreye ihtiyaç duyulur.

İmplant vidası takıldıktan sonra hasta ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemini uygulamaya devam edebilir. Ancak ameliyat bölgesindeki dişler fırçalanırken dikişlere ve diş etlerine temas etmemeye özen gösterilmelidir. Operasyonu izleyen iki gün sonunda dişler günde iki kez fırçalandıktan sonra diş hekimi tarafından önerilen gargara ile gargara yapılmalıdır.

İmplant üstü protez birçok farklı tedavi seçeneğini kapsamakta olup bunlar arasında; köprüler, tam sabit porselenler, hibrit protezler, locater, ball, bar tutuculu protezler ve all-on-four sistemler vardır. Bu tedavi seçeneklerinin tümünde fiyatlar kişi özelinde uygulanan tedavinin kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle implant üstü protez fiyatları hakkında detaylı bilgi hastanın detaylı muayenesinin ardından ihtiyaçlarının ve uygulanacak olan tedavinin belirlenmesiyle öğrenilebilir.

Porselen dişler, hasta tarafından doğru ve düzenli bir bakım yapılması durumunda ortalama 10 ile 15 yıl kadar dayanır. Bu sürenin uzatılması doğrudan hastanın dişlerine yapacağı bakıma bağlıdır.

Sabit diş protezi sonrası hastanın protezleri alışması ve sorunsuz bir şekilde yemek yemeye başlaması için gereken süre kişi özelinde değişebilir. Sabit diş protezinden sonra alışma sürecinde yemek yavaş yavaş çiğnenerek yenilmeli ve küçük lokmalar ağza alınmalıdır. Lokmalar ağzın iki tarafına da alınmalı ve eşit bir şekilde çiğnemeye özen gösterilmelidir. Bu aynı zamanda alışma sürecini de hızlandıracak bir unsurdur. Sabit diş protezinden sonra kasların yeniden güçlenmesi için geçen sürede yumuşak gıda ağırlıklı bir besleme programı uygulanmalıdır.

Sabit diş protezlerinin bakımı çok önemli bir süreçtir. Günümüzde protez temizleme kitleri bulunsa da protezlerin soğuk su, diş macunu ve ekstra yumuşak diş fırçasıyla temizlenmesi mümkündür. Seçilen diş macunu aşındırıcı özellikte olmamalıdır. Diş ipi kullanılması da sabit protezlerin temizliğinde önemli bir adımdır. Bu aşamada diş etleri ve doğal dişler de göz ardı edilmemelidir. Protezlerde kullanılandan farklı bir diş fırçası kullanılarak normalde yapıldığı gibi doğal dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ağız gargara ile çalkalanmalı, yumuşak bir diş fırçası ve diş macunu kullanılarak ağzın çatısı ve diş etleri fırçalanmalıdır. Diş etlerinin fırçalanması, kan akışını uyardığı ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olduğu için çok önemlidir. Sabit protezlerin yemeklerden sonra mutlaka diş fırçasıyla temizlenmesine, diş hekiminin önerdiği ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanılarak temizliğin desteklenmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca rutin diş hekimi muayeneleri kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Sabit diş protezleri yapay maddeler olduklarından kendileri çürümese de bu diş bakımına özen gösterilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Diş ve diş eti sınırındaki bakterilerin iyi temizlenmemesi sonucunda diş eti çekilmeleri meydana gelebilir. Bunun sonucunda da kaplamaların altındaki dişlerin açığa çıkması ve çürüme başlaması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Protezler yapıştırılırken son derece gelişmiş bir teknoloji ve güçlü yapıştırıcılar kullanılır. Bu nedenle protez dişler kolayca yerinden çıkmaz. Gerekli olduğunda diş hekimleri özel aletler ile sabit dişleri çoğunlukla yerinden çıkartabilirler. Çıkartılamayan sabit protezlerin ortadan ikiye kesilmesi ya da doğal diş gibi ufaltılarak yerinden çıkarılması gerekir. İhtiyaç halinde protezin yerinden sökülebilmesi için bazı durumlarda çok güçlü yapıştırıcıların kullanılması tercih edilmeyebilir. Normal yapıştırıcılar da çoğu zaman sabit protezlerin sorunsuz bir şekilde kullanılmasını sağlayabilir. Yerinden çıkma ya da oynama hissedilmesi durumunda diş hekimine başvurulmalıdır. Aksi takdirde dişte çürüme başlayabilir.

Sabit diş protezlerine alışma süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle hasta sabit protez dişlerine alışmaya birkaç hafta içinde başlar ve bu süreç birkaç ay içinde tamamlanır.

Köprüler, hasar görmüş dişlerin onarılması ya da dişler arasındaki boşlukların giderilmesi amacıyla kozmetik diş hekimliğinde en sık kullanılan yöntemlerdir. Dişlerin estetiğini ve dizilişini iyileştirmesinin yanı sıra ağız içinde sabitlendiği ve çıkarılamadığı için oldukça avantajlıdır. Köprüler amaçlarına bağlı olarak farklı malzemelerden imal edilebilirler. Eğer yalnızca estetik görünümün iyileştirilmesi amaçlanıyorsa porselen ya da zirkonyum gibi ağız içinde doğal görünüm sağlayacak malzemeler seçilir. Sağlamlık köprülerde olması gereken en önemli özelliklerden biridir. Bu nedenle seçilen malzemenin gücü ve estetiği birleştirmesine dikkat edilir. Diş köprülerinde kullanılan en yaygın malzemeler; porselen, zirkonyum, metal alaşımlardır. Bununla birlikte, hangi malzemenin kullanılacağı kişi özelinde değişebilen ihtiyaçlara göre belirlenir.

Hareketli protezlere alışmanın zaman ve sabır gerektiren bir süreç olduğu ifade edilebilir. Alışma süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle birkaç hafta sürer. Hareketli protezler ilk takıldığında ağızda bir yabancılık ve büyüklük algılanabilir, dudaklarda ve yanaklarda dolgunluk hissedilmesi olasıdır. Alışma sürecinde hareketli protez dil ve dudaklar kullanılarak oynatılmamalıdır. Kişinin hareketli proteze ne kadar sürede uyum sağlayacağında dil, yanak ve dudakların ne kadar iyi kullanıldığı belirleyici bir unsurdur. Genellikle alt protezlere alışmak için üst protezlere alışmak için gerekenden daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulur.

Destek dişlerdeki kron kısımların dışına tutunarak destek dişi kavrayan, protezlerin çeşitli yönlere doğru hareketlerini önleyerek protezlerin bütün olarak stabilizasyonuna ve retansiyonuna katkıda bulunan büküm ya da döküm parçalara kroşe denilir.

Hareketli protezler her gece çıkarılmalı, iyice temizlenmeli, gece boyu nemli kalmaları için su ya da sıvı protez temizleyici içeren bir kaba koyulmalıdır. Böylece yalnızca protezlerin leke ve bakteri oluşumundan korunmasını ve ömrünün uzatılması söz konusu olmaz. Aynı zamanda diş eti dokularının dinlenmesi ve iyileşmesi de sağlanmış olur.

Hareketli protezlere alışma sürecinin kolaylaşması için bu dönemde yapıştırıcı kullanılması faydalı olabilir. Hareketli protezin tam olarak oturduğu durumlarda ek stabilite sağlanması için yapıştırıcı kullanılabilir. Bununla birlikte kötü oturtulmuş ve ağızla uyumlu olmayan hareketli protezlerde, mevcut boşlukların doldurulması amacıyla aşırı miktarda yapıştırıcı kullanılması alttaki yumuşak ve sert dokularda hasara neden olabilir.

Çengelli protezler yapılırken kroşenin takılacağı dişlere kaplama yapılması gerekliliği oluşabilir. Ancak kroşenin takılacağı dişler dışında kalan dişlere kaplama yapılması gerekmez.

Hareketli protezler doku uyumunun ve dişlerle uyumun bozulmadığı durumlarda genellikle 5 ila 6 yıl kullanılabilirler. Bu süre sonunda çoğu zaman diş etinin yeniden uyumlandırılması ihtiyacı oluşur.

Ağız dokuları sürekli değişim içerisinde olduğunda hareketli protezlerin uzun yıllar boyunca kullanılması mümkün değildir. Ortalama 5 ila 6 yıl arasında hareketli protezlerin yenilenmesi gerekse de bazı durumlarda protezler astarlanır ve değişmeleri gerekmeden ufak işlemlerle kullanıma devam edilmesi söz konusu olabilir.