Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodonti tedavisi, diğer bilinen adıyla tel tedavisi hastalar tarafından sağlıklı ve güzel bir gülüş için günümüzde sıkça tercih edilmektedir. İlerleyen teknolojiyle beraber uzun süreden beri artık her yaştan birey tel tedavisi ile sağlıklı ve estetik bir diş dizimine sahip olabilmektedir. Ortodonti; dişlerin birbiri arasında ve yüz ile olan düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodonti, sadece diş dizilimi bozukluğu tedavisi demek değildir. Ortodonti tedavisi; dişlerin dudakla ilişkisi, çene konumlarının yüz profiliyle uyumu, kısaca diş ve çenelerin tüm yüzle harmonisini estetik ve fonksiyonel açıdan değerlendiren anabilim dalıdır.

Invisalign

İçindekiler

Ortodontik Tedavi Nedir? Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik tedavi, diş ve çene anomalilerinin düzeltilmesini amaçlayan bir diş hekimliği branşıdır. Bu tedavi, diş ve çene yapısının doğru bir şekilde pozisyonlandırılmasını ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Tedavi sırasında, diş hekimi çeşitli araçlar ve aparatlar kullanır, bu araçlar arasında ortodontik bracketler, dilatatörler, hareketli ve sabit aparatlar bulunur.

Ortodontik tedavide kullanılan meteryale göre tedavi şekli değişmektedir. Hastanın ortodontik tedavi ihtiyacına göre ortodontist tedavi protokolünü belirler. Bu tedavi şekilleri şöyledir;

number10
Invisalign Tedavisi-Plaklı Ortodonti

Telsiz diş düzeltme, diş telleri yerine alternatif çözümler kullanılarak yapılacak olan diş düzeltme durumudur. Bu tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermekle birlikte, diş tellerine oranla daha uzun sürede sonuç verecektir. Bu yöntemlerden ilki dişlere plak takılmasıdır. Dişlerin ölçüsü alınır. Diş üzerinde yapılmak istenen değişimler küçük değişim oranlarıyla plak üzerine uygulanır ve kişilerin bunları kullanması sağlanır. Dişlerde değişimler yaşandıkça plaklar da değişir.

number11
Sabit Ortodonti Tedavisi-Tel Tedavisi

Sabit ortodonti tedavisi, sıklıkla tercih edilen diş tedavilerinden bir tanesidir. Bu tedavinin özelliği, sabit olarak takılacak olan diş tellerini içeriyor olmasıdır. Bu tedaviye göre, kişi telleri istediği zaman takamaz. Belirlenen bir zamanda takılması sağlanır ve tedavi süresince ağızda kalması (tel değiştirilme durumlarında çıkarılıp farklı tel takılması dışında) sağlanır. Bu sayede sabit ortodonti tedavisi gerçekleşir. Bu tedavi yönteminin diğer tedavi yöntemlerine kıyasla oldukça fazla avantajı vardır. Tedavi sonrası en yüksek verimin alınması sağlanır. Çene yapısının düzelmesi ve damak sorunlarının giderilmesi için de kullanılır. Bu sonuçlardan dolayı en yaygın tercih edilen ortodonti tedavisi, sabit ortodonti tedavisidir, demek yerinde olacaktır.

number12
Hareketli Aparey

Hareketli apareyler akrilik bir damaklık ve dişlerin önünden geçen telden oluşur. Yemeklerde çıkarılıp, geri kalan sürede ağızda durur. Genellikle karışık dişlenme dönemindeki (ağızda süt ve daimi dişlerin birlikte bulunduğu dönem) 7-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Çene darlığının giderilmesi gibi durumlarda uygulanır.Fonksiyonel aygıtlar;Çene konumlarının olması gerekenden önde ya da geride olduğu durumlarda kullanılan apareylere fonksiyonel aygıt denir. 10 yaş civarında büyüme gelişimesi devam eden çocuklarda tercih edilir. Ağız içi aygıtlarla fonksiyonel tedavi sağlanabildiği gibi, gereken vakalarda enselik ya da yüz maskesi gibi ek komponentler sayesinde çene konumlarında iyileşme sağlanabilmektedir.

Invisalign Tedavisi Nedir?

Invisalign Tedavi; Invisalign yanlış yerleşmiş ya da yanlış şekilde gelişmiş dişlerin yeniden hizalanması ya da düzeltilmesi için bilgisayar tarafından oluşturulan kalıpların kullanıldığı oldukça yeni ve etkili bir tedavidir. Invisalign tedavisi kapsamında; dişlerin konumunun değiştirilmesi için bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerden ve hastanın ağzından alınan ölçülerden geliştirilen şeffaf plaklar kullanılır.
Geleneksel diş teli tedavisinde dişlerin hizaya sokulması için sabit diş telleri kullanılırken Invisalign tedavisinde dişlerin yeni ve iyileştirilmiş konumlarına gelmesi için şeffaf plaklardan faydalanılır. Invisalign tedavisi daha estetik bir gülümsemeye ya da daha düzenli sıralanmış dişlere sahip olmak isteyen hemen herkese uygulanabilir. Invisalign tedavisinden gençlerin de yetişkinlerin dişlerindeki çoğu yanlış hizalanmanın düzeltilmesi noktasında yararlanılabilir. Parlak bir gülümseme ve daha iyi bir diş sağlığı elde etmek için şeffaf plaklar kullanıldığından Invisalign geleneksek tedavilerin yol açabildiği görüntüyü istemeyenler için ideal bir tedavidir. Tedavi süresinin daha kısa olması ve kullanım kolaylığı nedeniyle oldukça avantajlıdır.
Aynı zamanda Invisalign tedavisi; hizalama prosedüründe esneklik isteyen ancak hedeflenen sonuçları yüksek oranda görünür metal bir diş teli kullanmadan elde etmek isteyen yetişkinler için de idealdir.
Invisalign tedavisi yaptırmak isteyen hastalar detaylı bir diş muayenesinden geçerler. Çeşitli açılardan ağız, diş ve yüz röntgenleri alınarak ayrıntılı bir mekanik harita elde edilir. Bazı durumlarda lateral sefalometrik röntgen çekilmesi gerekebilir. Son olarak invisalign hizalayıcıların dayanacağı dişlerin ölçüleri alınır. Bazı hastalarda Invisalign şeffaf plaklarının her bir dişi kavraması ve hareket ettirmesi için her dişe küçük kompozit yamalar uygulanması ihtiyacı oluşabilir. Yamalar kompozit dolguyla aynı malzemeden yapılır. Invisalign işleminin sonunda çok kolay bir şekilde ve rahatsızlık vermeden çıkarılır.
Hastadan hastaya değişen diğer bir hazırlık çalışması, gereken interproksimal redüksiyon miktarı belirlenmesi yapılır. Bu prosedür hastanın ağzının aşırı kalabalık olduğu durumlarda dişler arasında daha fazla boşluk oluşturmak için kullanılır. Bir miktar mine zımparalanarak dişlerin gelecekte daha iyi, daha rahat hareket edebilmesi için diskler kullanılır. Şeffaf hizalayıcıların ilk takıldığında sıkı hissettirmesi gerekir. Tam uygunluk sağlanana kadar birkaç farklı kalıp denenebilir. Şeffaf plaklar takılmaya başlandığında ağızda değişiklik hissedilebilir. Bu durum alışma sürecinin doğal bir parçasıdır.İlk değişiklik, dişler yeni pozisyonlarına zorlanırken ağrı da dahil olmak üzere belirli bir rahatsızlık seviyesi olacaktır. Bazı hastalar dişlerinde artan hassasiyet hissedebilirler. Bu da kısa süre içinde geçer. İlk birkaç hafta konuşmada hafif bir farklılık oluşabilir. Şeffaf hizalayıcılar diş hekiminin kararına bağlı olarak bir ya da iki haftada bir değiştirilir. Eğer dişler istenilen pozisyona gelmediyse süre uzayabilir. Her yeni hizalayıcı, dişilerin hareketinde bir sonraki aşama olarak oluşturulur. Böylece dişler amaçlanan hizalama hedefine doğru yönlendirilir.
Her hastanın ağız ve diş yapısı ile ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Invisalign tedavisinin ne kadar süreceği, ele alınmak istenilen sorunun karmaşıklığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir.

Şeffaf plaklarla ortodonti, kişiye özel üretilen bir tedavi türüdür. Ağız içi tarayıcı cihaz ile dişlerinizin üç boyutlu dijital ölçüsü elde edilir ve ekranda incelenir. Aynı seans dijital ortodontik tedavi simülasyonu ile dişlerinizin tedavi sonunda planlanan konumunu görme imkanınız olur.Invisalign plaklar her biri 1 ila 2 hafta arasında değiştirilen bir dizi şeffaf plak seti olarak gelir. Şeffaf plakları günde 20 saat takmanız gerekir. Yemeklerde ya da özel günlerde plakları çıkartma imkanı sosyal yaşantınızı da kolaylaştırmaktadır. Dışarıdan bakıldığında ya da fotoğraflarda plaklar belli olmaz ve konuşmanızı olumsuz yönde etkilemez. Özellikle yetişkinler tarafından sıkça tercih edilen şeffaf plak tedavisi, günümüzde çocuklara da uygulanabilmektedir.Invisalign first; First şeffaf plak tedavisi ile ağzında süt dişi olan çocuklar da konforlu ve etkili bir şekilde ortodonti tedavisi görebilmektedir. Tedavi öncesinde, ağız içi tarayıcı yardımıyla dişlerinin dijital üç boyutlu (3D) ölçüsü elde edilir. Aynı seans hastanın diş ve yüz fotoğrafları çekilir. Bu veriler dijital ortamda analiz edilerek tedavi planlaması yapılır. Tedavi planının gerektirdiği sayıda şeffaf plak el değmeden printer ile üretilir ve ortodontistinize teslim edilir.Ortodontistinizin önerisi doğrultusunda şeffaf plaklar sırasıyla 5-7 günde bir değiştirilir. Örneğin; tedaviniz toplamda 15 plak sürecekse, 5 günde 1 değiştirilen plak serisi ile toplamda 75 günde sonuca ulaşmanız beklenir. Hekiminiz size belli sayıda şeffaf plağı teslim eder, ortalama 2-3 ayda bir kontrole çağırır. Elinizdeki plak değişimini ise sizler akıllı telefonunuza yüklediğiniz Invisalign uygulaması ile takip edebilirsiniz. Süt dişi olan çocuklar için uygulanan tedavi için Invisalign First uygulanırken, süt dişleri düşmüş, daimi dişleri çıkmakta olan gençler için de Invisalign Teen tedavisi uygulanmaktadır.
Sabit ortodonti tedavisinin yapılma nedenleri, kişilerin yaşamış olduğu sorunlara bağlı olarak değişim gösterir. Dişlerde bulunan kayma durumları sonucunda sabit ortodonti tedavileri yapılabilir. Bu durum hem sağlık açısından faydalı olması hem de estetik bir görüntünün oluşması içindir. Bunun yanı sıra damak ve çene eklemlerinde olan sorunlara bağlı olarak sabit ortodonti tedavileri yapılıyor olabilir. Bu tedaviler sonrasında kemik eğrileri giderilir, bu duruma bağlı olarak ortaya çıkacak sorunlar önlenir ve estetik bir görünüm sağlanabilir. Bu nedenlerin yanı sıra, sabit tedavi ile en verimli sonuç alınmak istenebilir. Başlıca bu sebeplerle olmak üzere, sabit ortodonti tedavisinin yapılması için farklı nedenler olabilir.

Tel Tedavisi Nedir?

Sabit Tel Tedavisi; Sabit ortodontik araçlar, tedavi süresince dişlere yapıştırılan ve hasta tarafından çıkarılamayan apareylerdir. Diş hareketi üzerinde daha fazla kontrole sahip olan sabit apareyler daha iyi sonuç verdiklerinden birçok ortopedik problemin tedavisinde hareketli apareylere göre daha fazla tercih edilirler. Genellikle diş teli olarak adlandırılan sabit apareylerin kullanıldığı sabit ortodontik tedavi kapsamında; azı dişlerine tüp ya da bant, diğer dişlere de braket yapıştırılır. Bu araçlar ortodontik tedavinin sonuna kadar dişlerin yüzeyinde kalır ve hareket ettirilemez.Ark formundaki teller bant ve braketlerle dişlere yapıştırıldıktan sonra dişleri olması gereken konumlarına gelmesi için hareket ettirmeye başlar. Tedavi sırasında görevini tamamlayan teller, yenileriyle değiştirilir.
Sabit ortodonti tedavisinin yapılma nedenleri, kişilerin yaşamış olduğu sorunlara bağlı olarak değişim gösterir. Dişlerde bulunan kayma durumları sonucunda sabit ortodonti tedavileri yapılabilir. Bu durum hem sağlık açısından faydalı olması hem de estetik bir görüntünün oluşması içindir. Bunun yanı sıra damak ve çene eklemlerinde olan sorunlara bağlı olarak sabit ortodonti tedavileri yapılıyor olabilir. Bu tedaviler sonrasında kemik eğrileri giderilir, bu duruma bağlı olarak ortaya çıkacak sorunlar önlenir ve estetik bir görünüm sağlanabilir. Bu nedenlerin yanı sıra, sabit tedavi ile en verimli sonuç alınmak istenebilir. Başlıca bu sebeplerle olmak üzere, sabit ortodonti tedavisinin yapılması için farklı nedenler olabilir.
Sabit ortodonti tedavi süresi, sorunlara bağlı olarak değişim gösterir. Dişlerde bulunan büyük çaplı kayma durumlarında, bu duruma bağlı olarak tedavi süresi de uzar. Sorunun küçük olması ise bu süreyi kısaltır. Bunun yanı sıra; tedavi içeriğinde farklı sorunların çözülmesinin hedeflenmesi, diş ve damak tedavisi süreyi uzatır. İlk olarak damağın oturması beklenip daha sonra dişlerin düzeltilmesi gerektiği için doğal olarak süreç de uzar. Bu bilgiler göz önünde bulundurularak ortalama zaman aralıkları da verilebilir. En küçük sorunlara sahip ortodonti tedavi süresi 8 ay ile başlar. Ortada bulunan sorunun büyüklüğüne göre de 4 yıla kadar sürecek tedaviler söz konusu olabilir.

Hareketli Aparey Nedir?

Hareketli Apareyle Tedavi; Hareketli ortodonti apareyleri, dişlere tutunmadıkları için sabit apareylerden farklı olarak istenildiği zaman ağızdan çıkarılabilirler. Hareketli ortodonti apareyleri arasında; yer tutucular, çene geliştirici apareyler, pekiştirme apareyleri ve alışkanlık kırıcı apareyler sayılabilir. Hareketli ortodonti apareyleri hastanın tedavi planına yardımcı olması için ağza uyacak şekilde özelleştirilebilirler. Basit maloklüzyonları düzeltmek için kullanılan hareketli ortodonti apareyleri genellikle iki gruba ayrılırlar. Birinci grup, basit diş hareketleri için uygundur. İkinci grup hareketli ortodontik apareyler ise çenenin hareket ettirilmesinde kullanılır. Yaylı vidalar ve diğer mekanik bileşenler aracılığıyla dişlere kuvvet uygulamak üzere tasarlanmışlardır. Hareketli ortodontik apareyler, daha karmaşık tedavilerde sabit ortodontik apareylerin etkisini artırmak için kullanılabilirler.
Hareketli apareyler akrilik bir damaklık ve dişlerin önünden geçen telden oluşur. Yemeklerde çıkarılıp, geri kalan sürede ağızda durur. Genellikle karışık dişlenme dönemindeki (ağızda süt ve daimi dişlerin birlikte bulunduğu dönem) 7-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Çene darlığının giderilmesi gibi durumlarda uygulanır.
Ayrıca kullanılan fonksiyonel apareyler ;Çene konumlarının olması gerekenden önde ya da geride olduğu durumlarda kullanılan apareylere fonksiyonel aygıt denir. 10 yaş civarında büyüme gelişimesi devam eden çocuklarda tercih edilir. Ağız içi aygıtlarla fonksiyonel tedavi sağlanabildiği gibi, gereken vakalarda enselik ya da yüz maskesi gibi ek komponentler sayesinde çene konumlarında iyileşme sağlanabilmektedir.

Ortodontik Tedavinin Faydaları Nelerdir?

Çapraşık diş (yamuk diş) ya da aralıklı dişlerin seviyelenmesi ile diş aralarında biriken besin artığı miktarı azalarak ağız hijyeninin sağlanması kolaylaşır. Bu şekilde çürük ve diş eti hastalığı oluşma riski azalır. Estetik yönden iyileşme sağlar.Dişlerde kapanış bozukluğu varsa, tel tedavisi sonucunda çiğneme etkinliğinde artış gözlenir. Çenelerin uyumsuz kapanması sonucu oluşabilecek çene eklemi rahatsızlıkları en aza indirgenir. Dişlerin hatalı konumundan kaynaklanan konuşma bozukluklarının (fonasyon bozukluğu) giderilmesindeki fiziksel etkeni ortadan kaldırır. Fakat konuşma bozukluğu için tek başına bir tedavi seçeneği olmamakta ve mutlaka bir konuşma terapisi görmekte fayda bulunmaktadır.

Ortodontik tedavinin en büyük faydalarından biri düzgün dişler ve gülümseme olsa da mesele yalnızca iyi görünmekle ilgili değildir. Aslında ortodontistler hastalarına en uygun tedaviyi önerdiklerinde genellikle daha iyi ağız hijyeni, daha az diş aşınması ve uzun süreli diş sağlığını mümkün kılacak bir dizi faktörü değerlendirirler. Bunlar ısırmanın hizasını, dişlerin birleşme şeklini ve çenenin konumunu da içerir.
Ortodontik tedavi gerektiren sorunlar salt kozmetik etkileri açısında değerlendirilse de ortodontik tedavi uygulanmazsa, yaşam boyu dişlerin temizlenmesi konusunda ekstra özen gösterilmesi gerekir.Dişlerin sıkışıklığı ve çapraşıklığı dişlere erişimi zorlaştırabilir. Bazı durumlarda diş ipi kullanımını imkansız hale getirebilir. Bu da diş kaybına ve diş eti hastalığına neden olabilecek plak ve tartarlara karşı koruma sağlanamamasına neden olabilir.
Tek bir üst dişin ya da diş grubunun karşıt alt dişlerin arkasına oturduğu çapraz kapanma sorunu çözümlenmediğinde dişlerde düzensiz aşınmalar oluşur. Şiddetli vakalarda dişler çatlayabilir ya da kırılabilir. Aşırı kalabalık dişler de düzensiz aşınmalara ve dişlerde uzun süreli hasara neden olabilir. Aynı şekilde dişlerin temizlenmesi zorlaştığından; ekstra plak oluşumu, çürük, tartar, diş eti hastalığı ve diş kaybı riski söz konusu olabilir.
Çene kapalı konumdayken ön dişlerin bir araya gelmemesi çiğneme zorluğuyla sonuçlanır. Bazı durumlarda konuşmayı da etkileyebilir. Çene kemiğini kafatasına bağlayan temporomandibular eklemlerde potansiyel sorunlara neden olabilir. Dişler düzgün bir şekilde buluşamadığından çene doğal olmayan bir konuma zorlanır. Bu da zaman içinde rahatsızlığa ve yorgunluğa neden olabilir.
Üst dişlerin alt dişlerle dikey olarak aşırı örtüşmesi durumunda eşit olmayan aşınmalar ve buna bağlı olarak dişlerde çatlama ve ufalanma gibi kalıcı hasarlar söz konusu olabilir.
Üst dişlerin yatay olarak alt dişlerin ötesine aşırı çıkıntı yaptığı durumlarda ön dişler travmaya duyarlı hale gelir. Şiddetli vakalarda maloküzyon yüzün görünümünde ve şeklinde uzun süreli değişikliklere neden olabilir.
Erken müdahalede bulunulmadığı takdirde ilerleyen dönemde daha ciddi müdahale gereksinimi oluşabilir. Bu tür sorunlarla karşı karşıya kalınmaması için ortodontik tedavi ihmal edilmemelidir.

Ortodontik Problemler Nelerdir?

Ortodontik problemler hem çocukları hem yetişkinleri hatta gençliğinde diş teli takanları ilerleyen yıllarda bile etkileyebilir. Çünkü dişler düşünülenden çok daha hareketlidirler. Dişler normal ısırma ve çiğneme kuvvetlerine tepki olarak her zaman çok yavaş bir şekilde hareket ederler.

  • Küçük çocukların parmak emme ya da dil itme gibi yanlış alışkanlıklar geliştirdiği durumlarda dişler uygun olan hizalarından dışarı itilebilir. Bu ve diğer ortodontik problemler genellikle kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı 7 yaş civarında ortaya çıkar. Bu nedenle bu yaştaki tüm çocuklara ortodontik değerlendirme yapılması önerilir.
  • Çapraşıklık, aralıklı dişler, gömülü dişler, ileri çene problemi, protez sorunları, rotasyonlu (dönük) dişler, kapanış bozuklukları, eksik dişler, çenede darlık ve orta hatların uyuşmaması problemlerinin tümü dişlerde “Maloklüzyon” olarak sınıflandırılır.Hafif düzeydeki maloklüzyon genellikle herhangi bir tedavi gerektirmemekle birlikte şiddetli maloklüzyon durumunda diş hekimi hastayı bir ortodontiste yönlendirir. Maloklüzyonun durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanması mümkündür.
  • Dişlerin yanlış hizalandığı ve bu nedenle düzgün bir ısırma işlevi gerçekleştiremediği maloklüzyonlarla ilgilenen bir diş hekimliği dalı olan ortodonti kapsamında hem ağız sağlığının hem kozmetik görünümün iyileştirilmesi için tedavi uygulanabilir. Diş ve ağız yapısında çarpıklık, eğrilik ve yapısal bozukluk olan kişilere yapılır.
  • Ortodontik problemlerin birçoğu kalıtsaldır. Bu genetik problemlere örnek olarak dişlerde çapraşıklık, çıkıntı, aralıklı görüntü, eksik ya da fazla dişler ile bazı çene büyüme problemleri sayılabilir.Bunların dışında kalan diğer maloklüzyonlar sonrada edinilir. Diğer bir deyişle zaman içinde gelişir. Baş parmak ya da parmak emme, ağızdan nefes alma, diş hastalıkları, kötü diş hijyeni, kalıcı dişlerin kaybı, kazalar, kötü beslenme, süt dişlerinin erken ya da geç kaybı ve bazı tıbbi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kalıtsal bir problem, edinilmiş bir maloklüzyonla komplike hale gelebilir.

Invisalign Tedavinin Avantajları Nelerdir?

  • Estetik; şeffaf plaklar kullanılması estetik görünümü bozmaz.
  • Konfor; şeffaf plaklar, geleneksel metal diş tellerine göre çok daha konforlu olan pürüzsüz plastikten üretilirler.
  • Kişiye özel; keskin kenarları yoktur ve tamamen kişiye özel üretilir.
  • Çıkarılabilir olması; çıkarılabilmeleri nedeniyle diş fırçalama, yemek yeme ve günlük yaşam sırasında diğer alternatiflerden daha konforludurlar.
  • Tedavi ve Seans sayısı; geleneksel yöntemlerden daha kısa sürede biten bir tedavi şeklinin olması yanında hekim kontrol aralıkları da geleneksel yöntemden daha uzundur.Zaman tasarrufu sağlar.

Ortodontik Tedavi Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Çocukların ortodontik kontrolü için 6-7 yaşlarında ilk muayene randevusu alınmalıdır.Ancak diş eti hastalığı ya da doku kaybı bulunmaması kaydıyla her yaştan hastaya ortodonti tedavisi uygulanabilir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi süresi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Basit bir çapraşıklık vakasının tedavisi 3 ay sürerken, daha komplike bir tedavi için 1,5-2 sene gerekebilir. Eğer kurallarınıza güzelce uyar, telinizi kırmaz ve diş kontrollerinize ayda bir defa düzenli olarak giderseniz, emin olun doktorunuzun size vermiş olduğu sürede uzama olmayacağını görebilirsinizInvisalign tedavisinin ne kadar süreceği, ele alınmak istenilen sorunun karmaşıklığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir.

Ortodontik Tedavi Ağrılı mıdır?

Ortodonti tedavisi başlangıcında diş telleri yaklaşık yarım saatlik bir sürede dişlerin üzerine yapıştırılarak uygulanır. Diş teli takıldığı sırada hiçbir ağrı hissedilmez. Uygulama seansını takiben, dişlerde 2-3 gün boyunca bir gerginlik hissedilir. Bunun nedeni diş teli aracılığıyla uygulanan kuvvetin, dişlerin kemiğe bağlandığı liflere uyguladığı basınçtır. Tel tedavisi ile dişlerin etrafındaki liflerde gerilme olur ve bu sayede diş hareketi başlar. Hareket başlangıcını takip eden birkaç gün sonra basınç hissi azalarak kaybolur. Ortodonti tedavisi sırasında dişlerde ağrı ya da basınç hissi olmaması ise, dişlerin hareket etmiyor olması anlamına gelmez.

Ortodontik Tedavi Sonrası Dişler Eski Konumuna Döner mi?

Dişler, ağız içerisinde dinamik bir yapıdır. Ne kadar ortodonti tedavisi görmüş de olsanız, insan dişleri her zaman öne hareket etme eğiliminde olur. Bu nedenle tel tedavisi gören ya da görmeyen her bireyde diş hareketleri dışarıdan fark edilmese de ömür boyu devam eder.Ortodonti tedavisi bitiminde ise, dişler ile kemik arasında bulunan elastik lifler, dişleri eski konumuna getirme eğiliminde olurlar. Bu nedenle tel tedavisi bitiminde her vakaya göre farklılık gösteren pekiştirme tedavisi (retansiyon tedavisi) şarttır. Birçok vakada “sabit retainer” adı verilen, ön dişlerin arka yüzeyine sabitlenen ince bir koruyucu tel kullanılır. Koruyucu diş teli, dışarıdan hiçbir şekilde farkedilmez ve hastayı rahatsız etmez. Ortodonti tedavisi sonrasında dişlerin bozulmasını önlemek için kullanılan en iyi ve etkili yöntemlerden biridir. Hasta kooperasyonu gerektirmediği için yıllarca ağızda kalabilir.Bazı durumlarda ise pekiştirme tedavisi şeffaf plaklar ile sağlanır. Şeffaf plak ile pekiştirme tedavisinin avantajı, çıkardığınız zaman rahatça diş ipi kullanabilmenizdir. Fakat takıp çıkartılabilen bir aygıt olduğundan dolayı hasta kooperasyonu gerektirir. Kişinin tel tedavisinin bitimini takiben bu plakları kaybetmeden ve üşenmeden düzenli olarak kullanması gerekir. Doğru kullanılan pekiştirme aygıtları sayesinde, ortodontik tedavi ile seviyelenen dişlerin başlangıç konumuna dönmesi engel

Porselen Dişler Diş Teli Tedavisine Engel mi?

Porselen dişler diş teli tedavisine engel değildir. Bu durumda özel yapıştırıcılar kullanılarak braketler porselen yüzeye yapıştırılabilir.

Diş Teli Varken MR Çektirilebilir mi?

Diş tellerinin görüntüyü bozmayacağı alanlarda diğer bir deyişle vücudun baş ve boyun bölgesi dışında kalan diğer bölgelerinde MR çekilmesi konusunda diş telleri bir engel teşkil etmez. Ancak baş ve boyun bölgesinde MR çekimi yapılacağı, elde edilecek görüntünün teşhis aşamasında çok önemli olduğu ve diş tellerinin görüntüyü bozabileceği durumlarda diş tellerinin çıkarılması gerekebilir.

İnsanlar Ağzımdaki Invisalign Plaklarını Fark Eder Mi?

Tamamen dijital ortamda hazırlanmış olan ve bilgisayar ortamında çene yapınızın kopyasını kullanarak günlük hareketlerinizi tahmin eden cihazlarla üretilen şeffaf plaklar ağızda fark edilmeyecek kadar şeffaf malzemeden üretilmiştir. İlk zamanlarda konuşmanızda adaptasyon sorunu yaşansa da birkaç günde bu sorun çözülür ve kimse tedavi sürecinizi fark etmez.

Plak tedavisi başarısız olabilir mi?

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavide tedavi hedefi ve seyri sanal ortamda hekim tarafından yapıldığı için öngörülemeyecek ve istenmeyen diş hareketleri elimine edilmiş olacaktır. Ancak hasta kooperasyonunun kötü olması ve hastanın hekimin yönlendirmelerine uymaması sonucunda istenilen sonuca ulaşılamayabilir. Tedavi süresince hastanın hekim ile iş birliği yapması çok önemlidir.

Plakların gece uyurken dahil en az 20-22 saat takılması gerekmektedir. Sadece yemek yerken plaklar çıkarılabilir. Plakların sadece gece takılması sonucunda istenilen tedavi hedefine ulaşılamamaktadır.

Şeffaf plak tedavisinde uygulanacak olan kuvvet ve diş hareketleri önceden belirlendiği için özellikle hafif ve orta şiddetteki maloklüzyonlarda hastanın plakları istenilen şekilde kullanması durumunda geleneksel tel tedavisine göre daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.

Bozukluğun şiddetine bağlı olarak her hastanın tedavi süresi de değişmektedir. Hastanın materyalleri toplandıktan sonra yapılan planmaya göre plak sayısı belli olmaktadır. Hastanın plakları  yedi günde bir değiştirmesi söylenmektedir. Yani 40 plakla tedavisi yapılacak bir hastanın tedavi süresi ortalama 40 hafta sürecektir.

Şeffaf plakların bakımı yapılmadığı zaman kötü koku oluşabilmektedir. Bu nedenle fırçalamaya çok dikkat edilmelidir. Sıvı sabun, oda sıcaklığındaki su ve diş fırçasıyla sabah/akşam plaklar temizlenmelidir

Plakla tedavi; estetik olması , yeme içmede daha konforlu olması , daha az yasak içermesi, braketler ağız içinde ve dudaklara zarar verecek bir yapının olmaması ve tedavinin bitim süresinin daha kısa olması yönlerinden avantajlıdır. Braketli ortodontik tedavi ise daha uygun fiyatlı bir tedavi seçeneğidir.