İmplant Nedir?
İmplantlar eksik dişlerin yerine koyulmasında kullanılan ve çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Genellikle titanyum alaşımlı malzemeden üretilmekle birlikte günümüzde zirkonyumdan üretilen çeşitleri de mevcuttur. Tek diş eksikliğinden tam dişsizlik durumlarına kadar pek çok vakada kullanılabilirler.Halk arasında vidalı diş, diş ekimi, yapay diş kökü olarak tabir edilen dental implant uygulamaları ile ilgili çalışmalar 1960′larda başlamıştır. Kaybedilen dişlerin yerine yeni dişlerin konulması amaçlı geleneksel diş hekimliği yöntemleri olan dişlerden destek alan köprü ve total ya da parsiyel protez uygulamalarına göre çok daha estetik ve konforlu tedavi sonuçları ortaya çıkarması implantolojinin bu kadar popüler hale gelmesindeki en büyük neden olmuştur. Bir çok farklı tedavi seçeneği sunan implantlar her türlü dişsizliğin (tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği veya tam dişsizlik) tedavisinde güvenle uygulanabilmektedir. İmplant uygulaması öncesi hekimin hastanın genel sağlık durumunu, klinik ve röntgen değerlendirmelerini ve hastanın isteklerini göz önünde bulundurarak tedavi seçeneklerini ortaya koyması en önemli adımdır.

İçindekiler
İmplant Tedavisi Nedir? İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
İmplant tedavisi, diş kaybı sorunlarını kalıcı ve estetik bir şekilde çözen bir diş hekimliği yöntemidir. Titanyum implantlar ve özel protezler ile hastalar kaybettiği dişlerinin yerine kullanışlı ve güzel bir diş protezi kazanırlar. Diş eksikliği yaşayan hastalar günümüzde sıklıkla yapay diş kökü yerine geçen implantları tercih etmektedir. İmplantlar tarafından desteklenen sabit ya da hareketli protezler ile kaybedilen dişleri geri kazanmak mümkün olabilmektedir. Önceden tek diş eksikliğinde yandaki dişlerin kesilerek köprü yapılması ile boşluk kapatılırken artık dental implantlar sayesinde diş kesilmeden sadece mevcut boşluğa implant yapılarak boşluk doldurulılabilir. Tam dişsizlik durumlarında implant tedavisi olmadığı zamalarda takma diş ya da damak da denilen hareketli protez kullanımı hastalar için çoğu zaman zor oluyordu. Özellikle alt çenede tutucu yüzey olmadığından protezin çiğnerken, konuşurken oynaması hasta konforunu azaltıyordu. Günümüzde ise böyle durumlarda hastanın isteğine ve kemiğin miktarına bağlı olarak, implant destekli hareketli veya sabit protezler yapılabilmektedir.
İmplant tedavisi şu aşamalardan geçerek tamamlanan bir tadavi protokolüdür:
Tanı ve radyolojik değerlendirme:
İlk olarak hastanın diş ve diş eti durumu değerlendirilir ve implant uygulanması için uygunluk değerlendirilir. Daha sonra ise radyolojik olarak uygunluk değerlendirilmelidir. Basit bir panoromik film ön değerlendirme için yeterli olsa bile detayların görüntülenebilmesi ve oluşabilecek komplikasyonları minimuma indirmek için 3 boyutlu dental tomografi gereklidir. Kemik kalınlığı ve miktrarı ölçümlenmelidir. Daha sonra, implantı ve protezini taşıyacak sert ve yumuşak dokular değerlendirilmelidir. Diş pozisyonlarına bağlı ogmentasyon(kemik yapımı) ihtiyacı olup olmadığı saptanmalıdır. Hastanın sistemik rahatsızıkları, kronik hastalıkları, sigara kullanımı, alerji geçmişi detaylı değerlendirilmelidir. İmplantın markası, uygulanacak teknikler ve üzerine yapılacak protez hakkında hasta bilgilendirilmelidir.
Cerrahi aşaması:
Bu safhada, diş hekimi hastanın diş ve diş eti durumunu değerlendirir ve implantlar vücuda yerleştirilir. İmplantlar, vücuda yerleştirildikten sonra vücut tarafından kabul edilir ve kemikle bağlanmaya başlar. İmplantların iyileşmesi ve vücuda tam olarak bağlanması için belirli bir süre beklenir. Cerrahi safha, implant tedavisi sürecinin başlangıcıdır ve hastanın diş kaybı problemini kalıcı bir şekilde çözmesine yardımcı olur. İmplant cerrahisi için hastanın diş ve diş eti durumunun doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. İmplant tipi ve boyutu hastanın diş ve diş eti durumuna uygun olarak seçilmelidir. İmplant cerrahisi doğru bir şekilde yapılmalı ve cerrahi sırasında aseptik koşullar korunmalıdır. İmplantların vücutta iyileşmesi ve tam olarak bağlanması için yeterli süre beklenmelidir.
Protez aşaması:
İmplant tedavisi sürecinin son aşamasıdır. Bu aşamada, hasta ağzına yerleştirilen implantlar üzerine özel olarak tasarımı ve üretimi yapılan protezler yerleştirilir. Protezler, implantlar ile tam olarak bağlanmış ve vücut tarafından kabul edilmiş olduğundan, hastanın ağzındaki boşlukları tam olarak doldurur ve hastanın normal beslenme ve konuşma fonksiyonlarını tekrar kazanmasına yardımcı olur. Protezler, diş hekimi tarafından doğru bir şekilde yerleştirilmeli ve hastanın diş ve diş eti durumuna uygun olarak tasarımı yapılmalıdır. İmplant üstü protez aşaması, hastanın diş kaybı problemini kalıcı bir şekilde çözmesine ve ağzındaki boşluğu tam olarak doldurmasına yardımcı olur
İmplant, doğru anatomik pozisyonda cerrahi ve biyolojik ilkeleri bozmadan yerleştirilmelidir. Bundan sonraki aşama implantı yükleme işleminin geç mi yoksa hemen (immediate) mı yapılması gerektiğidir. Restorasyon aşamasında, önceden kararlaştırılan ve onaylanan dişlerin formları, boyutları ve pozisyonları sağlanarak başarı elde edilebilir. Bu ilkeleri anlayarak ve bunlara uyarak hangi tedavinin başarılı şekilde sonuçlanacağı tahmin edilebilir. Bu tedavi protokolü her aşaması aynı hassasiyetle çalışılmalıdır ki başarılı bir sonuca ulaşabilsin.
İmplant Kimlere Uygulanabilir? Hangi Durumlarda Risklidir?
İmplant tedavisi, genel olarak diş kaybı problemi olan, çene gelişimini tamamlamış, 18 yaşını geçmiş, istemik herhangi bir hastalık engeli olmayan ve diş eti hastalığı olmayan hastalar için uygulanabilir. Ancak, her hastanın diş ve diş eti durumu farklıdır ve implant tedavisi için uygun olup olmayacağı sadece diş hekimi tarafından değerlendirilebilir.
İmplant cerrahisinden aşağıdaki durumlarda uzak durulmalıdır:
- Kontrolsüz diyabet hastaları. HbA1c değeri 7 üzeri olan hastalarda kan şekeri regüle olmayan bireyler
- Aşırı sigara tüketimi olan bireyler
- Çene gelişimini tamamlamamış, 18 yaş altı bireyler
- İmplantların yerleştirilmesi için yeterli kemik bulunmayan bireyler
- Metalik materyallere karşı alerjik reaksiyonlar olan bireyler
- Kötü diş ve diş eti sağlığı olan ve ağız hijyeni iyi durumda olmayan bireyler
- Kardiyovasküler hastalık vb. sistemik durumu izin vermeyen bireyler

İmplantların Ömrü Ne Kadardır?
İmplantın ömrünü etkileyen birden çok faktör vardır:
- Diş hekiminin iyi bir tedavi planının yapması
- Hastanın çene kemiğinin kemik yapısının iyi teşhis edilip doğru cerrahi yapılmış olması
- İmplant üstü protezin doğru yapılmış olması
- En önemli noktalardan biri hastanın ağız hijyenini maksimum düzeyde sağlıyor olması
- Diş fırçalama,diş ipi kullanımı ,ağız duşu kullanımını yapıyor olması
- Düzenli periyotlar ile diş hekimi kontrollerine gelmesi uzun dönem sağlık ve başarıyı etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Olumlu şartlar sağlandığında hedeflenen; implantların ömürlük olabilmesidir.
İmplantların ömrü, hastanın diş ve diş eti sağlığı, implantların uygun şekilde yerleştirilmesi, takip edilmesi ve bakımının yapılması gibi birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak, uygun bakım ve takip edilen implantlar yıllarca dayanabilir ve hastanın hayatı boyunca kullanılabilir. Ancak, zamanla implantların değiştirilmesi veya tamir edilmesi gerekebilir. İmplantların ömrünü uzatmak için düzenli diş hekimi kontrolleri ve uygun bakım çok önemlidir.
İmplant tedavisi çok aşamalı ve başarısı her aşamanın hassasiyetle çalışılması sonucunda ancak başarılı sonuç alınabilecek bir tedavi protokolüdür. İmplant tedavisinin başarısı birçok faktöre bağlıdır. Bunları kısaca özetlersek;
- Diş ve diş eti sağlığı: Diş eti hastalıkları, diş kaybı, diş çürümeleri gibi diş ve diş eti sağlık sorunları implant tedavisinin başarısını negatif etkileyebilir.
- İmplant yerleştirme tekniği: İmplantların uygun şekilde yerleştirilmesi ve yapılandırılması, implant tedavisinin başarısını doğrudan etkiler.
- İmplant markası: İmplantların yapısı, kalitesi ve dayanıklılığı implant tedavisinin başarısını etkileyebilir.İmplant markaları önemlidir.Uzun yıllardır varolan implant markaları ile çalışmak daha güvenli olacaktır.Geçmiş yıllara uzanan vaka çalışmaları yaparak başarısını takip eden ve kendini yenilemeye devam eden markalar hem implant hem de üst yapı seçeneklerinde çok başarılı olmaktadır.
- Hastanın bakımı: İmplantların düzenli olarak temizlenmesi, diş hekimi kontrollerine gitmek ve gerektiğinde tamir edilmesi implant tedavisinin başarısını pozitif etkiler.
- Diş hekiminin tecrübesi ve becerisi: İmplant tedavisi yapacak olan diş hekiminin tecrübesi, becerisi ve uygulama tekniği implant tedavisinin başarısını etkileyebilir.
- Sigara içme durumu: Sigara içmek implant tedavisinin başarısını olumsuz etkileyebilir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?
İmplant üstü protez planlaması hastaya göre yapılmalıdır. Hastanın kemik, dudak, yumuşak doku desteği bir bütün olarak değerlendirilerek karar verilmelidir. Sabit protez veya hareketli protez de yapılabilir. Sabit protez için metal destekli protez veya zirkonyum alt yapılı protez seçilebilir. Hareketli protezler ile de implant üstü planlama yapılabilir. İmplant sayısı ve yumuşak doku destek durumuna göre tercih edilmelidir.
İmplant Üstü Protez Zamanlaması Ne Zaman Yapılır?
İmplant yapılan sahanın durumuna göre, yapılan cerrahinin durumuna göre ve implant uygulandıktan sonra primer stabilitenin durumuna göre cerrahi yapıldıktan hemen sonra veya 3-6 ay kemikleşme beklendikten sonra da yapılabilir.
İmplant Diş Çekimi Sonrası Yapılabilir mi? Beklemek Gerekli midir?
Diş çekimi yapılan alanın durumuna bağlı olarak karar verilmesi gerekir. Çekim sonrası hemen implant yapılabilir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanıyor olması gerekir. Çekilen dişin iltihabı, kök ucunda lezyonu olmaması gerekir. Çekildikten sonra kemiğin yeterli olması implant vidası için desteği sağlayabiliyor olması gerekir. Bunun için de diş çekiminin atravmatik yapılmış olması önemlidir. Bu şartlar sağlanmadığında diş çekim soketi kemik dolduktan 2-3 ay sonra implant yerleştirilmelidir.
İmplant Cerrahisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Cerrahisi sonrası bakımlar; İmplant ameliyatından sonra ilk saatlerde kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaları önlemek için tampon yapılabilir.
- İlk gün soğuk jel kompres yapılmalı veya buzu bir havluya sarıp operasyon bölgesi aralıklı olarak soğutulmalıdır. Bu şişliği önler. İlk 2 saat hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekir.
- İlk 2 gün aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinlerden kaçınılmalıdır.
- İkinci günden itibaren gargara yapılması faydalı olacaktır.
- Operasyon sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar aksatmadan kullanılmalıdır.
Rutin bakımlar; İmplant bakımınızı gerçekleştirirken fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımına ve gargara yapmaya özen göstermelisiniz.
- Biz hastalarımıza ağız duşu kullanımını öneriyoruz.
- Ağız duşu cihazı ile dişler fırçalandıktan sonra yıkama yaparak protez kenarında altında kalan besinlerin artıkların çıkarılması sağlanır.
- Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken sert hamlelerden uzak durmalısınız.
- Eğer size göre bir implant merkezi arıyorsanız İstanbul Kartal’da bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize bekliyoruz.
İmplantın İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Uygulanan bölgedeki diş eti iyileşmesi hızlıdır. Dikişler ile birbirine yaklaştırılan doku 7-10 günlük süre sonunda kaynamış olur. Bu iyileşme hızında sizin ağız hijyeniniz ve bakımınız, önerilere dikkat etmeniz önemlidir. Buz uygulamasındaki hassasiyete göre implant sonrası hafif şişlik görülebilir. Bu bir problem değildir. İmplant sonrası birkaç gün biraz ağrı, sızlama olabilir. Reçete edilen ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Yapılan implantın kemikle kaynama süreci yani osteointegrasyon süresi kişiden kişiye değişmekte, yaklaşık 2-5 ay sürmektedir. Fakat bu aşamada bölgedeki diş etinde bir değişiklik izlenmez.
İmplant Yapıldıktan Sonra Ağrı Yapar mı?
Sonuçta uygulanan bir cerrahi işlemdir. Uygun, atravmatik bir cerrahi yapıldığında hafif sızlama, ağrı olabilir. Kullanacağınız ağrı kesici yeterli olacaktır. Ameliyattan sonra verilen antibiyotik son tablete kadar düzenli olarak kullanılmalıdır. İkinci günden sonra ağrı hissi olmazsa ağrı kesici ilaç almanıza gerek yoktur.
İmplantlar Yapıldıktan Ne Kadar Zaman Sonra Dişler Yapılır?
Gelişen yüzey yapıları sayesinde implant uygulamasından hemen sonra da üzerine diş yerleştirilebilir. Fakat burada yüzey yapısı, çekilen bölgenin durumu, kemik yapısı, hastanın çiğneme alışkanlıkları gibi çok fazla faktör vardır. Uygun şartlar oluştuğunda başarılı bir seçenektir. Diğer klasik metodda ise implant yerleştirmesini takiben 2-5 ay beklenir. Bu süreçte implant dişeti altındadır ve normal günlük hayata devam edilir. Tüm dişsiz hastalarda geçici protezler tatbik edilebilir. Bekleme süresinden sonra implantların üzeri açılır ve ölçü aşamaları sonrası dişler yerlerine yerleştirilir.

İmplantı Vücut Kabul Etmeyebilir mi? İmplant Düşer mi? Ömrü Ne Kadardır?
Titanyum uzun yıllardır insan vücudunda kullanılan ve araştırmalar sonucu kemik yapısına uygun olduğu kanıtlanmış bir malzemedir. Ağız dışında kemik kırıklarında bile uygulanmaktadır. İmplant başarısında hekime bağlı ve hastaya bağlı faktörler vardır. Hastaya iyi bir şekilde kullanacağı, ağız yapısına uygun bir implant ve üzerine protezi yerleştirmek hekimin görevidir.
Yapılan bu işi iyi bir ağız hijyeni ve bakımla desteklemek de hastanın görevidir. 6 ayda bir gerçekleştirilecek diş hekimi kontrolleri önemlidir. Kesin bir şekilde ömür biçmek mümkün değildir fakat ideal şartlar sağlandığında uzun yıllar ağızda başarılı bir şekilde bulunan çok fazla implant vardır. Diş eti problemleri nedeniyle diş kayıpları görüldüğü gibi iyi bir bakım olmazsa diş etleri iltihaplanır ve implantın boyun bölgesindeki kemiği etkilemeye başlar. Eğer sürekli bu şekilde devam edilirse implant da kaybedilebilir.
Garantili İmplant Nedir?
Bazı implant markaları tarafından; implant ile ilgili bir sorun oluştuğu zaman yenisinin tatbik edileceği garanti edilir. Kliniğimizde bu şartları sağlayan implant firmalarıyla çalışılmaktadır.
İmplant Kaç Parçadan Oluşur?
İmplant mekanik olarak 2 parçadır. Vida olarak tabir edebileceğimiz, kemiğin içine yerleştirilen kısım implatın kendisidir. Kemiğe kaynama tamamlandıktan sonra iyileşme başlıkları ile diş eti düzenlenir. Sonrasında üzerine diş yerleştirilecek olan parça eklenir. Bu parçaları sabitleyen vida veya soğuk kaynak sistemleri vardır. Protez tasarımına göre çeşitleri vardır. Abutment klasik sistemlerde implantın üzerine sıkı olarak vidalanır, üzerine porselen ya da seramik dişler yapılır. Özel protez sistemlerinde Locater, Ball, Bar destekli parçalar üzerine protez yapılabilir.
İyileşme Başlığı (Gingiva Former) Nedir?
Kemikle bütünleşme sağlandıktan yani yaklaşık 3 ay beklendikten sonra implantın yerleştirildiği diş eti basit bir işlem ile açılır ve former takılır. Burada amaç diş etinin sağlıklı bir şekilde şekillenmesidir ve diş etine uygun bir protez yapılmasıdır. Ağrılı bir işlem değildir, hafif anestezi uygulanır ve takılması kısa sürer. Yaklaşık 4-10 gün beklendikten sonra ölçü aşamasına geçilir. Yapılacak üst yapıya göre değişen teknikler ile ölçü alınır. Ölçü ve prova aşamalarında anestezi gerekmez.
İmplant Fiyatları Ne Kadar?
Fiyatlar çok değişiklik göstermektedir. Piyasada yaklaşık 200’den fazla implant markası vardır ve fiyatlar ithal ürünlerde dolar ve euro kuruna göre belirlenmektedir. İmplant sadece vida ücreti değildir, üzerine gelecek diş ve protez önemlidir. Tek implant üzerine yapılan zirkonyum çıkış profili olan estetik kron fiyatı standart abutment üzerine yapılan metal destekli krona göre daha yüksektir. Estetik bölge ihtiyaçlarını karşılamak, metal yansımasını önlemek amacıyla estetik abutmentler kullanılabilir. Cerrahisi için kesinlikle güvendiğiniz bir yerde hizmet almanız önemlidir. Takdir edersiniz ki implant; ağız içi muayene edilmeden, detaylı analiz yapılmadan planlanıp yapılabilecek bir şey değildir.
Devlet Hastanesinde İmplant Yapılır mı?
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde implant uygulaması genellikle yapılmamaktadır. Üniversite hastanelerinin diş hekimliği fakültelerinde implant yapılır. Fakat sosyal güvenceler bunu karşılamadığı için yine bir ücret ödenmesi gerekir.
İmplant tedavi süreci nasıl ilerler?
İmplant tedavisi çene kemiği uygunsa ve herhangi ekstra bir cerrahi işleme ihtiyaç olmazsa; ilk aşama implantın yerleştirilmesi, sonraki aşama implant üstü protezin yapılması olmak üzere 2 aşamada tamamlanır. İmplantın kemikle kaynaması için bekleme süresi alt çenede ortalama 2 ay, üst çenede ise 3 aydır. Herhangi bir kemik tozu işlemi uygulanmışsa bu bekleme süresi 4-6 ay olabilmektedir.
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
Uzun dönemde çok daha estetiktir. Çürüme olasılığı yoktur. Komşu dişleri kesmeye gerek yoktur. Bir köprüye göre daha hijyeniktir ve temizlemesi daha kolaydır.
İmplant uzun süre kullanılabilir mi?
Ağız hijyenine dikkat edildiği ve rutin kontroller yapıldığı sürece implant uzun süre kullanılabilir. İmplant tedavisinde kullanılan materyallerin 30 yılı aşkın bir kullanım ömrü olduğunu belirtelim. Yapılan araştırmalar da 30 yılı aşkın bir süre boyunca implantların ağızda sağlıklı bir şekilde kalabildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bazı markaların ürünleri ömür boyu garanti de sunabilmektedir.
İşlem sonrasında ağrı ve yüzde şişme olur mu?
Kişiden kişiye değişiklik göstermesiyle birlikte hafif şişlik ve morarma meydana gelebilir. İşlemden hemen sonrası itibariyle buz uygulaması bunları önleyecektir. Gerekli antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar hekiminiz tarafından reçete edileceği için şiddetli bir ağrı olmayacaktır.
İmplant ameliyatı esnasında ağrı hissedilir mi?
Lokal anestezi ile implantın yerleştirileceği bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissedilmez.
Kimlere İmplant Tedavisi Uygulanabilir?
İmplant tedavisi, hemen her yaştan kişiye uygulanabilmekle birlikte, yalnızca gelişmekte olan çocuklar için uygun değildir. Bunun dışında genç, orta yaş ve ileri yaştaki herkese başarı ile implant tedavisi uygulanabilir.
İmplant Sonrası Sigara İçmek Zararlı Mı?
Cerrahi sonrası iyileşmeyi olumsuz etkilemesi sebebiyle özellikle ilk 48 saat sigara içilmemesi önerilir.
En İyi İmplant Markaları Hangileridir?
İmplantın kalite kalite seçenekleri bulunuyor. Bu kalite implant fiyatlarının da değişmesine sebep oluyor. Diş hekimlerinin en çok uyguladığı ve bilinen implant markası ITI Straumann’dır. İsviçre’de üretilmiş ve ilk implant markası olan Nobel biocare en kaliteli markalardan sayılabilir ve bu nedenle fiyatı yüksektir. Bunların yanında Güney Kore menşeli OSSTEM gibi markalar da kendini ispatlamış kaliteli markalardır.
İmplant Vidası Kemik İle Kaynaşmaz İse (Osseointegre Olmaz İse) Ne Olur?
Diş implant tedavilerinde en beklenmedik sonuçlardan birisi implant vidasının kemik ile kaynaşmamasıdır. İmplat vidası doğrudan çene kemiğine yerleştirilmektedir. Ancak bazı kişilerde çene kemiğinin bu vidayı tutmaması durumu söz konusu olmaktadır. Çene kemiğine bağlanan implant vidasının tutmaması durumunda implant çıkartılarak çene kemiğinin kendisini yenilemesi beklenerek tekrar implant vidası yerleştirmek uygulanabilecek ilk seçenektir.
İmplant Ağız Kokusu Yapar Mı?
Son yıllardaki en modern diş tedavilerinden biri olan implant hakkında merak edilen birçok soru bulunuyor. Profesyonel bir şekilde üretilen implantların birçok üstün özelliği bulunuyor. Deneyimli diş hekimlerinden implant tedavisi alan kişiler, tedavi sonrası bakımlarının nasıl yapılacağı konusunda araştırma yapıyor. Gerekli olan tüm bilgiler diş hekimleri tarafından ayrıntılı olarak paylaşılıyor. İmplant tedavisi sonrasında herhangi bir şekilde ağız kokusu sorunu yaşanmıyor. Tedavi sonrasındaki ilk günler belirli kurallara dikkat eden kişiler, implant kullanımında herhangi bir sorun yaşanmıyor. Ortaya çıkabilecek farklı sorunlara karşı uzman diş hekimleri tarafından destek sunuluyor. İmplant tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen kişiler, telefon numaralarının yanı sıra internet sitesi üzerinden de ulaşım sağlayabiliyor.
Kesisiz ve Dikişsiz İmplant Nasıl Yapılır?
Kesisiz ve dikişsiz implant cerrahisi kemik uzunluğu ve genişliği yeterli düzeyde olan hastalara uygulanabilmektedir. Bu aşamada önemli olan hastanın çene kemiğinin 3 boyutlu görüntüsü alındıktan sonra kesisiz ve dikişsiz implant cerrahisi açısından uygunluğunun değerlendirilmesidir. Her zamanki gibi tedavi süreci öncesi kapsamlı hasta değerlendirmesi çok önemlidir.
Kemik Tozu Nedir?
Kemik hacminin az olduğu bölgede hacmin artırılması için uygulanan prosedürlerden biri kemik tozudur. Kemik tozu hazır bir materyal olarak kullanılabileceği gibi hastanın ağız dokusundan ya da farklı vücut bölgelerinden de alınabilir. Çene kemiğinin işlevini yitirmesi ya da yetersiz olması durumunda kemik tozu uygulaması yapılarak çene kemiğinin implant yerleştirilebilecek kaliteye, yeterliliğe ve sağlamlığa ulaşması hedeflenir.
İmplant Yapılmayan Durumda Ne Yapılır?
Diş implantları doğal dişler gibi göründüğü ve aynı işlevlere sahip olduğu gibi çene kemiği kaybının önlenmesinde de önemli bir rol oynar. Ancak her hasta kendine özeldir ve her hasta için diş implantları en iyi seçim olmayabilir. Tıbbi nedenlerle kontredike olabilecekleri gibi hasta tarafından da tercih edilmeyebilirler. Tam ağız protezleri, kısmi protezler ve sabit köprüler implant yapılmayan durumlarda uygulanabilen tedavi alternatifleridir.
Her Çeneye İmplant Yapılır mı?
İmplant yapılacak çenelerde kemik yoğunluğunun yeterli olması şartı aranır. Eğer çene kemiklerinde yetersizlik söz konusuysa öncelikle kemik hacmi artırılmalı ve daha sonra implant tedavisi uygulanmalıdır.
Kemik Yoksa İmplant Nasıl Yapılır?
Dental implant tedavisi uygulanacak bölgede kemik olmadığı durumlarda kemik greftleme prosedürü kullanılmalı ve farklı tekniklerle yeterli miktarda kemik elde edilmelidir. Bunun için tercih edilebilecek yöntemlerden biri hastanın kendisinden alınan kemiğin ya da yapay bir kemik dokusunun çenede uygulama yapılacak bölgeye yerleştirilmesidir. Bunun yanı sıra hastanın çenesinde kemik olan bir başka bölgeden kazınan kemikler, kemik olmayan bölgeye uygulanabileceği gibi yapay olarak hazırlanan kemikler de implant uygulaması yapılacak olan bölgeye uygulanabilmektedir.
Kemik Erimesi Olan Kişiye İmplant Yapılır mı?
Kemik erimesi olan hastalara implant tedavisi uygulanması önerilmemekle birlikte bu konuda karar kişi özelinde verilmelidir. Kemik erime hızı, Z skoru, T skoru, hastanın genel sağlık durumu ve yaşı gibi etkenler bu konuda değerlendirmeye dahil edilmelidir. İleri seviye tetkikler yapılması gerektiği durumlarda CTX, NTX, alkalen fosfataz gibi testlerin yapılması gerekliliği oluşabilir. Bifosfonat içerikli ilaçları damar yoluyla alan osteoporoz hastalarına implant yapılamaz. İmplant tedavisinin başarılı olabilmesi için kemik kalitesinin iyi olması zorunludur. Kemik kalitesinin azaldığı bölgelere yapılan implantların tutunması konusunda sorunlar yaşanabilir. Bu da implant kaybı gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu tür durumların engellenebilmesi için diş hekimleri osteotom ismi verilen aletlerle uygulama yapılacak bölgenin sıkıştırılması yoluyla kemik kalitesini artırmayı tercih edebilirler.
Kimlere İmplant Yapılamaz?
İntravenöz bifosfonat kullanan, genel sağlık durumu implant tedavisi uygulanmasına engel olan, çene kemiği yapısı implant yapılmasına uygun olmayan, çok fazla sigara içen, kontrol altına alınamayan sistemik hastalıkları olan, diş sıkma alışkanlığı olan, ileri düzeyde kemik erimesi ya da diş eti hastalıkları olan kişilere implant tedavisi uygulanamaz.
Hangi Dişlere İmplant Yapılmaz?
Genel sağlık durumu implant tedavisine uygun olmayan, kontrol altına alınmamış sistemik hastalığı bulunan, yeterli kemik hacmi bulunmayan, kemik erimesi ileri düzeyde olan kişilere dental implant yapılamaz.
Vücut İmplantı Reddeder mi?
Titanyum uzun yıllardır insan vücudunda kullanılan ve araştırmalar sonucu kemik yapısına uygun olduğu kanıtlanmış bir malzemedir. Ağız dışında kemik kırıklarında bile uygulanmaktadır. İmplant başarısında hekime bağlı ve hastaya bağlı faktörler vardır. Hastaya iyi bir şekilde kullanacağı, ağız yapısına uygun bir implant ve üzerine protezi yerleştirmek hekimin görevidir. Yapılan bu sonucu iyi bir ağız hijyeni ve bakımla desteklemek hastanın görevidir. 6 ayda bir gerçekleştirilecek diş hekimi kontrolleri önemlidir. Kesin bir şekilde ömür biçmek ne bir diş hekiminin ne de kimsenin yapabileceği bir şey değildir fakat ideal şartlar sağlandığında uzun yıllar ağızda başarılı bir şekilde bulunan çok fazla implant vardır. Diş eti problemleri nedeniyle diş kayıpları görüldüğü gibi iyi bir bakım olmazsa diş etleri iltihaplanır ve implantın boyun bölgesindeki kemiği etkilemeye başlar. Eğer sürekli bu şekilde devam edilirse kayıp net bir sonuçtur.