Bonding Nedir?
Güzel ve estetik bir gülümsemeye sahip olmak herkes tarafından arzu edilen bir durumdur. Bunun doğal bir sonucu olarak modern diş hekimliği, bireylerin gülümsemelerinin estetik olarak iyileşmesine odaklanarak bunun sağlanabilmesi için karmaşık cerrahi prosedürlere ihtiyaç duyulmayan birçok farklı seçenek sunar. Diş dolguları günümüzde en sık uygulanan diş hekimliği prosedürlerinin başında gelir. Dişlerin sağlığının ve estetik görünümünün iyileştirilmesini sağlayan rutin işlemlerden biri olan diş dolguları uzun vadede birçok diş probleminden kaçınmayı sağlar. Modern diş hekimliği diş dolguları şeklinde mükemmel çözümler sunmakta olup estetik dolgu uygulaması bunlardan biridir. Estetik dolgular hayallerindeki gülümsemeye kavuşmak isteyen kişiler için en sık uygulanan estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Aşınmış, yontulmuş ya da farklı şekillerde hasar görmüş dişlerin onarımında tercih edilen bir yöntemdir. Bu tür durumlarda dişlerin renkleri ve şekilleri, beyaz estetik diş dolguları kullanılarak düzeltilir. Böylece kalıcı ve olağanüstü doğal bir yüzey elde edilmiş olur.
Bonding
Bonding Nedir? Bonding Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Bonding dişin konumunun, boyutunun ya da şeklinin düzeltilmesi amacıyla kırık, çarpık ya da aralarında boşluklar olan dişlere diş renginde reçine uygulanarak gerçekleştirilen bir diş hekimliği prosedürüdür. Tedavi edilmek istenilen dişin mevcut dokularına sıkı bir şekilde bağlanarak gülümsemenin genel estetiğinin iyileştirilmesinde önemli bir görev üstlenir. Diş yapıştırmada kullanılan yapıştırıcı malzemeler, mine, dentin, metal, porselen, seramik veya zirkonya gibi hemen hemen her malzemeye tek bir uygulama ile yapışabilir. Bu da dolguların uzun süre dayanmasını sağlar. Bonding yöntemi, dişlerin kırılmış kısımlarını değiştirmek için kullanılır. Dişi uzatmak ve diğerleriyle aynı seviyeye getirmek için bonding yönteminden yararlanılabilir. Dişlerdeki hafif çapraşıklıklar, dişler arasındaki boşluklar ve diş beyazlatma yöntemiyle istenilen sonucun elde edilemediği dişler bonding yöntemi ile tedavi edilebilir.
Bonding lamine kron ya da kaplama gibi diğer estetik diş hekimliği prosedürlerine göre çok daha uygun maliyetlidir.
İçindekiler
Temizleme-Renk Seçimi
Diş yüzeyi temizlenir ve bonding yapılacak yüzeyde çürük varsa kaldırılır ve işlem için uygun yüzey hazırlanır. Diş rengi belirlenir.
Uygulama
Temizlenen diş yüzeyine bonding meteryali uygulanır ve seçilen diş renginde bir kompozit doğru teknikle diş formuna uygun bir şekilde şekillendirilir ve mavi ışıkla sertleştirilir.
Bitim-Polisaj
Yapılan kompozit dolgu; bitim frezleriyle şekillendirildikten sonra polisaj diski ve lastikleriyle yüzey düzeltme ve parlatma işlemi yapılarak işlem bitirilir.
Bonding uygulamasının kullanım ömrünün ne kadar olduğu büyük ölçüde ağız ve diş sağlığının korunmasına bağlıdır. Bonding yöntemi uygulanan dişler doğal dişlerle aynı güce sahip olmadığından bazı alışkanlıkları ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Bu nedenle çok sert ısırmamak, dişlerde renklenmeye neden olabilecek maddelerin tüketimini kısıtlamak gibi konularda özenli olunmalıdır. Genellikle bonding uygulaması 3 ila 10 yıl arasında kullanım ömrüne sahiptir.
Bonding Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Minimum düzeyde diş dokusuna dokunarak, milimetrik düzeyde yer alan alanlarda uygulanabiliyor olması, bonding çözümlerinin sunduğu avantajların başında gelir. Bu sayede dişler arasındaki boşluklar, kırıklar ve dolgu tedavisi sonrasında koyu renkte kalan dişler, bonding yöntemi ile kolaylıkla estetik bir görünüme kavuşturulabilmektedir.
Bonding yöntemi tek bir tedavide renk değişikliği, dişlerin arasındaki boşluklar, çatlaklar ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok kusurun giderilmesini sağlar. Porselen kaplamalar gibi diğer estetik diş hekimliği prosedürleriyle karşılaştırıldığında bonding, mevcut en ekonomik seçeneklerden biridir.Tek bir seansta tamamlanabilen bir prosedür olduğundan zamandan da tasarruf etmeye imkân verir. Bonding uygulaması sırasında dişten minimum düzeyde sağlıklı doku çıkarılır. Bu nedenle gerek görülürse kompozit reçine dişlerde herhangi bir zarara neden olmaksızın kolayca çıkarılabilir. Basit bir prosedür olduğundan bir randevuda birden fazla dişin tedavi edilmesi mümkündür.
Bonding Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Bonding işlemi diş üzerinde renk ve şekil değişikliği yapmamızı sağlar.Şu durumlarda tercih edilebilir:
- Çürük
- Kalıcı renk bozuklukları
- Dişlerin arasındaki boşlukların (Diestema) giderilmesi
- Diş boylarının uzatılması veya diş boyutlarının değiştirilmesi
Bonding Tedavi Ücreti Nedir? Bonding Tedavi Ücreti Neye Bağlıdır?
Bonding tedavi fiyatları, öncelikle bonding yaptırmayı planladığınız diş sayısına, bonding uygulamasından önce ya da sonra hastaya farklı bir tedavi uygulanıp uygulanmayacağı gibi etkenlere göre belirlenir. Kullanılan kompozit ve bondun kalitesi ve diş hekiminizin ustalığı da fiyatları etkileyebilecek diğer sebeplerdendir. Ama ön dişlerde yapılan estetik tedaviler içerisinde labaratuvar ücreti olmaması sebebiyle uygun fiyatlı bir tercihtir. Eğer siz de İstanbul’da ikamet ediyor ve dişlerinize en iyi diş hekimlerinin elinden çıkma bir bonding uygulaması yaptırmak istiyorsanız, Kartal’da yer alan diş kliniğimizi ziyaret edebilir, en kısa sürede hayalinizdeki dişlere ve gülümsemeye kavuşabilirsiniz.
Bonding Tedavi İle Porselen Lamine Arasındaki Farklar Nelerdir?
Laminaya başlandığında önce hangi malzemenin seçileceğine karar verilmelidir.
- Porselen laminaların estetiği, dayanıklılığı ve cilalı yüzeyleri laboratuvar ortamında hazırlandığından daha iyidir. Kompozit laminalar da istenirse laboratuvar ortamında hazırlanabilir ve zayıf noktaları güçlendirebilir. Fakat kompozitin ortamın suyunu çekip, renkleşmesi uzun vadede sıkıntı yaratır. Porselen laminalar bu açıdan üstündür.
- Kompozit laminalar direkt hasta ağzında tek seansta uygulanabildiğinden, daha pratik ve ucuzdur.Ayrıca tamiri de aynı şekilde kolaydır.Hastanın zaman ve maddi kısıtlamaları varsa idealdir. Ağız hijyeninin çok iyi olması şarttır.Aksi takdirde kompozit laminaların ömrü kısalacaktır. Bruksizmde de tamirinin kolay olması sebebiyle porselene tercih edilebilir. Uygulayan hekimin tekniğinin ve sanatının çok iyi olması gerekir.
- Porselen laminalar laboratuvarda hazırlandığından, tek seansta bitmez, maliyeti de ister istemez artacaktır. Dijital laminalar laboratuar sürecini kısaltırlar ancak direkt yöntem kadar pratik değildir. porselen laminaların estetiği, sağlamlığı ve uzun yıllar hizmet edebilmesi ise üstün olduğu noktalardır.
- Bahsi geçen dijital laminalarda, dijital ölçü ve özel laboratuvar ekipmanına ihtiyaç duyulur. Bilgisayar destekli özel çalışmalardır .Ücreti yüksek olmasına karşın, hastaya ve hekime sunduğu konfor sayesinde son yıllarda çok tercih edilmektedir.
Ayrıca her ne materyal kullanılırsa kullanılsın, hastanın bir ön fikre sahip olabilmesi adına, işlemlere başlamadan önce hastadan bir ölçü alınıp , mock up modeli çıkarılabilir. Bu da kötü sürprizleri ortadan kaldıracağından tercih edilebilir.
Özetle; iki materyalin de iyi olduğu alanlar mevcuttur. Hasta anamnezi sonucu karar verilmelidir. Konservatif ve estetik bir çözüm olan laminalar, şartlar el veriyorsa her zaman kuron porselenlerden önce tercih edilmelidir.
Bonding işlemi dişlere zarar verir mi? Nasıl yapılır? Dişlerim küçültülür mü?
Dişlerde herhangi bir kesme veya delme işlemi uygulanmaz. Uygulamalarda ekleme, cilalama ve kompozit uygulamalar yapılır. Bu sayede de dişlerin boyları, renkleri düzenlenir ve kusurları ortadan kaldırılır.
Bonding uygulanan dişlerde renk değişimi meydana gelir mi?
Uygulamada kullanılan malzemeler dişin doğal yapısıyla hemen hemen aynıdır. Bu yüzden renk değişimi olayını normal dişler gibi düşünmek gerekir. Ayrıca uygulamalar esnasında yapılan cilalama işlemi leke oluşumu ve renk değişimi yapan yüzeyi ortadan kaldırdığı için normal dişlere göre daha az renk değişimi gözlenir. Kişinin beslenme şekli ve diş bakımı da renk değişimi sürecini etkiler. Fazla asitli yiyeceklerin tüketilmesi leke oluşumları yapar. Bu olay normal dişlerde de gözlenen bir süreçtir. Dişlerde sararma ve renk değişimine en fazla neden olan içeceklerin başında ise çay, kahve ve sigara gelmektedir. Bu ürünler diş yüzeyine yapışarak renk değişimi meydana getirir. Normal diş yüzeyleri daha pürüzlü olduğu için bu ürünlerin etkisi daha çabuk olur. Bonding yapılmış diş yüzeyleri daha düzgün olduğu için içilen bu ürünlerin etkisi daha geç gözlenir. Burada yapılması gereken çok basittir. Bu tür yiyecek ve içeceklerin daha az tüketilmesi renk değişimi problemini ortadan kaldırır.
Bonding pahalı mı?
Uygulamanın amacı porselen diş gibi çok maliyetli işlemlere alternatif olmaktır. Dişlerin porselen kaplama yapılması veya komple porselen yapılması maliyeti çok yüksek bir işlemdir. Bonding ise porselen kaplama işlemlerine göre daha ucuz ve maliyeti daha düşük bir uygulamadır
Bonding uygulaması kullanım süresi ne kadardır?
Plastik bir karışımdan üretilen kompozit reçine isimli malzeme, bonding uygulamasında kullanılmaktadır. Ön dişler için kullanılmasıyla başlayan uygulama günümüz modern tıp teknolojisi sayesinde arka dişlerde de uygulanabiliyor. Koruyucu diş tedavileri arasında yer alan Bonding, dişlerin rengini beyazlatmak ve çeşitli problemleri gidermek amacıyla kullanılabilmektedir. Doğal dişin yüzeyine uygulanan yöntemler ile renk ve şekilde bozuklukları giderilmektedir. Hastaların farklı şikayetler sebebiyle başvurduğu Bonding uygulamasını profesyonel uzmanlar gerçekleştirmektedir. Bu alanda tecrübe edinmiş diş hekimlerinin uyguladığı tedaviden önce dişlerdeki çürükler temizlenmektedir. Kısa bir süre içinde tamamlanan tedavi ile aynı seans içinde farklı dişlere uygulama yapılabilmektedir. Bonding uygulaması 7 ve 10 yıl süreyle ağızda kalabilmektedir.
Bonding sonrası ne yapılması gerekir?
Bonding herhangi bir şekilde dişlere dokunmadan yani ovalamadan yapılan bir işlemdir. Aslında malzemenin diş yüzeyine yapışması anlamına gelir. Diş dolguları için estetik bir materyal olan kompozit nanomalzemeleri dişe yapıştırmayı amaçlar. Herhangi bir zamanda kaldırılabilir. Tutkal sürmek kalıcı bir işlemdir ve yaklaşık 8-10 yıl kullanılabilir. Bonding uygulaması yaklaşık 20-30 dakika sürer. İlk 48 saatte renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durulması, lekelerden korunması veya oluşumunu en aza indirgemek için gereklidir.
Estetik dolgunun ömrü ne kadar?
Rutin ağız bakımının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi ve diş hekimi muayenelerinin aksatılmaması durumunda estetik dolgularda deformasyon oluşması, sızdırma ya da aralanma gibi sorunlarla karşılaşılması söz konusu olmaz. Rutin diş hekimi ziyaretlerinde estetik dolgular ile ilgili gereken bakım süreçleri tamamlanarak daha uzun ömürlü olmaları mümkün hale getirilebilir. Estetik dolguların ömrü temel olarak kişinin ağız bakımına ne kadar özen gösterdiğine bağlıdır. Bununla birlikte uygulamada kullanılan malzemenin kalitesi ve diş hekiminin uzmanlığı da estetik dolguların ömrünü etkileyen faktörler arasında sayılabilir. Tüm bunlara ek olarak estetik dolgunun konumu ve ne kadar büyük olduğu da dolgunun ömrüyle doğrudan ilişkilidir. Tüm bu noktalara gereken özenin gösterilmesi halinde estetik dolguların ömrü ortalama 5 ila 7 yıl arasında değişir.
Ön dişe dolgu yapılır mı?
Ön dişlerdeki çürük ya da diğer problemlerin giderilmesi için estetik dolgu yapılabilir. Böylece estetik kaygıya neden olmayacak, doğal görünen bir çözüm ile ön dişlerdeki mevcut sorunlar giderilebilir.
Ön diş dolgu renklenir mi?
Ön diş dolgusunun ağız hijyenine dikkat edilmemesi başta olmak üzere tüketilen yiyeceklere ve içeceklere gereken özenin gösterilmemesi durumunda zaman içerisinde renk değiştirmesi mümkündür.
Diş dolgusu sonrası hassasiyet normal mi?
Diş dolgusu tedavisi sonrası sıcak-soğuk hassasiyetinin gelişmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Bu durum bir süre sonra kendiliğinden geçmekle birlikte hassasiyet giderme özelliğine sahip diş macunlarının ya da ağız gargaralarının kullanılması konfor artırıcı bir etken haline gelebilir.